Illa es nega a comparèixer al Parlament per parlar de les morts a les residències

El ministre argumenta que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d'autoritats estatals

El ministre espanyol de Sanitat, el català del PSC Salvador Illa, es nega a comparèixer a la comissió d’investigació del Parlament sobre les morts a les residències d’avis durant la primera onada de la pandèmia. Així ho exposa en una carta, un acusament de recepció a la qual ha tingut accés El Món i que va dirigida al president de la cambra catalana, Roger Torrent. Segons aquest document, enviat el passat 12 de novembre a la cambra, la negativa del ministre es deu al fet que “és criteri reiterat del Consell d’Estat que els parlaments autonòmics no tenen potestat per requerir la compareixença d’autoritats, funcionaris o agents, actuals o pretèrits, de l’Estat”. 

Illa estava citat per al proper dia 23 de novembre des que la setmana passada. El president de la comissió d’investigació, Vidal Aragonés, li va fer arribar la petició per acudir el mateix dia que també estan citats el president espanyol, Pedro Sánchez, i el vicepresident segon, Pablo Iglesias. La intenció de les compareixences demanades és que els responsables polítics donin compte al Parlament del paper que va desenvolupar l’administració pública en elements com la gestió de la crisi, el tractaments als malalts i residents o la provisió d’EPIS i d’altres recursos per les residències de gent gran. Tradicionalment, els càrrecs o excàrrecs de l’Estat han rebutjat acceptar la citació assegurant que, efectivament, el Consell d’Estat diu que els parlaments autonòmics no poden forçar-los. Igualment, però, no hi ha cap normativa que els impedeixi, si volen, comparèixer malgrat ser autoritat estatal.

Qui també estan citats a comparèixer a la comissió d’investigació són els consellers de Treball i Afers Socials, Chakir el Homrani, i de Salut, Alba Vergés, però per a la sessió del 7 de desembre. Ells, en ser càrrecs d’obediència autonòmica, sí que estan obligats a acudir a la cita.

Comentaris

  Antoni 15/12/2020 12:10 am
  L'Illa és un imbècil!
   Antoni 15/12/2020 12:10 am
   L'Illa és un imbècil!
   Martí 15/12/2020 12:10 am
   l'illa aquest és un sadic
  Martí 15/12/2020 12:10 am
  l'illa aquest és un sadic
   Antoni 15/12/2020 12:10 am
   L'Illa és un imbècil!
   Martí 15/12/2020 12:10 am
   l'illa aquest és un sadic

Nou comentari