Illa marca com a prioritat del seu govern a l’ombra l’ampliació del Prat

El cap de l'oposició afirma que el seu executiu alternatiu serà tan "exigent" com "lleial" al govern espanyol

El cap de l’oposició i líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat aquest diumenge el seu govern a l’ombra i ha avançat les dues principals urgències que vol abordar: l’ampliació de l’aeroport del Prat i la convocatòria d’una “taula de diàleg” entre les forces polítiques catalanes. En un acte solemne al Palau Requesens, un edifici històric a escassos 200 metres de la seu oficial de l’executiu, el Palau de la Generalitat, Illa ha reunit per primera vegada els seus 15 consellers a l’ombra. Aquest òrgan, inspirat en el shadow cabinet britànic i en l’estratègia utilitzada per l’expresident Pasqual Maragall l’any 2000, pretén fer un “seguiment crític” a l’acció del Govern de Pere Aragonès, que considera que neix d’una “fórmula fracassada”.

A més dels quatre “grans pactes” que el dirigent socialista ofereix a la Generalitat –un acord per superar la pandèmia, un sobre els fons europeus, un per la renovació dels alts càrrecs designats pel Parlament i un per al pluralisme dels mitjans públics i una llei electoral catalana-, Illa ha establert dues prioritats que vol resoldre “amb la màxima celeritat possible”.

La primera, l’ampliació de l’aeroport Josep Tarradellas-Barcelona El Prat, que considera “fonamental per al creixement” de l’economia. L’altra, la trobada “quan abans millor” entre els partits amb representació al Parlament: “És de vital importància obrir un procés de diàleg a Catalunya per escriure una nova pàgina de concòrdia, de respecte i de retrobament a casa nostra que faciliti arribar a amplis consensos”, ha declarat.

Reunits al voltant d’una gran taula rodona, emulant la del Consell Executiu del Govern la Generalitat però sense l’emblemàtica obra d’Antoni Tàpies presidint la sala, els 15 diputats del PSC que formen l’executiu a l’ombra han assistit la primera de les reunions que celebraran els divendres cada 15 dies. La cara visible de l’equip serà Alícia Romero, que en serà la portaveu i titular alternativa d’Economia, Hisenda i Societat i Coneixement. Per la seva banda, Raúl Moreno, portaveu adjunt al Parlament, serà el ‘conseller a l’ombra’ d’Afers Socials i Infància i alhora presidirà el Consell Tècnic del govern alternatiu, òrgan que prepararà els projectes.

Per mitjà d’una carta, el líder socialista ja ha instat als seus ‘consellers’ que es posin en contacte de manera immediata amb els corresponents anàlegs a la Generalitat per traslladar-los la seva “disposició i disponibilitat a treballar per tirar Catalunya endavant”.

“Conscients que vivim un temps amb reptes extraordinaris i amb el convenciment que una bona oposició ajuda a fer un bon govern, el centre de l’acció política del govern alternatiu de Catalunya que avui es posa en marxa pivotarà al voltant de la política real”, ha promès Illa davant d’un gran logotip d’aquest nou ens, format per quatre barres vermelles verticals.

L’acció política de l’executiu a l’ombra estarà orientada en tres eixos: el de “Catalunya endins”, dedicat a “combatre les desigualtats”, “recuperar el talent” i “enfortir els serveis públics”; el dirigit al govern espanyol, amb el que serà “tan exigent com dialogant i lleial”; i l’europeu, on es treballarà “perquè es recuperi el prestigi” del país.

A escala espanyola, el cap de l’oposició ha declarat que l’objectiu serà “recuperar el paper d’impuls que fins al 2010 havia tingut sempre Catalunya, cooperant amb la resta de comunitats autònomes, amb lleialtat i responsabilitat, i garantint poder tornar a ser admirada per la resta d’Espanya”.

Comentaris

  Andreuza 07/06/2021 10:08 am
  Govern a l'ombra?....els del 155 persisteixen. Nomes en països no democràtics els perdedors cuestionen el govern establert... La franquícia del PSOE a Catalunya es una vergonya...i de que deuen de voler parlar? i amb quin govern?
  amb illa la democràcia perILLA 07/06/2021 8:46 am
  i tota aquesta festa, qui la paga, els catalans, els militantes de la delegación del psoe a Catalunya. va illa va, que d'un incompetent i irresponsable, com tu no en sortirà res de bo. D'un antidemocrata com tu encara menys, d'un que és manifesta al costat de la ultradreta, no se'n pot dir res de bo, ni com a polític i ni molt menys com a persona a més a més irresponsable illa, de que serveix aquest numeret, d'on treureu el temps, del temps de les vostres responsabilitats, adquirides amb la ciutadania. espadaler seguretat i ciutadania, però si no en fa una de bona, la darrera que va fer, va ser enterrar conjuntament amb el duran y lerida, un partit polític històric rottenmeier Granados, comissionada de Presidència per a la Catalunya 2050, aquesta si que és bona, tot i que ja l'enumeraria pregonera, de bramar en sap molt romero economia, però si no sap res d'economia en resum, aquest illa, com a antidemòcrata, incompetent i irresponsable, no només fa un trist paperet, sinó que continua sense acceptar els resultat de les eleccions
  Gaf 06/06/2021 9:54 pm
  Tu no manés res ruc
  L'OBSERVADOR ASTORAT 06/06/2021 6:25 pm
  PSC: Illa i els seus 15 consellers, un exemple palmari de Govern de la "MALA SOMBRA".
   Trampantojo 07/06/2021 9:41 am
   És el el ridícul del "quiero y no puedo". Un govern no, que no tenen prou vots. Una seguiment crític del govern legítim, si. Però si es reuneixen cada quinze dies, poca feina, encara que sigui a l'ombra.
    Ara pla 07/06/2021 9:49 am
    Trobada amb els partits del Parlament? Què fan al Parlament els partits si no és trobar-se, encara que no s'avinguin? Illa, les ordres d'Ivan Redondo estan fora de context com has pogut comprovar fins ara.
  Aragones el gosset del Illa 06/06/2021 6:03 pm
  Aragones ja veus com que pensa en sanchez de tu, que ets el seu ninot particular. ILLA GRACIES!!!
  David 06/06/2021 4:50 pm
  Hi ha qui tria fer llum i hi ha qui tria fer ombra...
  Ricard 06/06/2021 4:35 pm
  Es esgarrifós que el principal objectiu de l'oposició sigui l'ampliació d'un aeroport. A aquest pas aquest govern a l'ombra acabarà sent un govern a l'atur.
  Anònim 06/06/2021 3:24 pm
  Deu voler ampliar el prat per a que hi vagin a pasturar ell i la resta de rucs del ramat. Son tants......
   Llobregat 06/06/2021 4:51 pm
   Aquest Illa no para de fer RIDÍCULO.
   Comun's,crostadrégimen78 06/06/2021 4:05 pm
   Després vendrà Albiach Asens Colau a repetir la seua mantra de "izquierdas progresistas" franquistas. Comun's COlau's son cómplices de neoliberals franquistas de PesoE. De fet Comun's son PesoE disfressats de izquierdas progresistas.

Nou comentari