Illa diu que hi haurà fins a tres controls de Covid-19 als aeroports

Reitera que no és aconsellable fer proves “indiscriminades” i creu que una segona onada no serà “més benigna”

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, confirma que es faran proves PCR als contactes estrets de casos positius i que es faran tres controls “primaris” en aeroports i un de secundari, a posteriori. Durant la seva intervenció a la Comissió de Reconstrucció del Congrés, Illa ha dit, en canvi, que no és aconsellable fer proves “indiscriminades” i ha explicat que des que va començar la pandèmia s’han fet més de 3 milions de proves diagnòstiques. En relació a la possibilitat d’una segona onada de la pandèmia, ha dit que la situació no és la mateixa que al febrer i que, en cas que n’hi hagi, “serà més benigna”. Malgrat això ha dit que “tota precaució és poca”.

Illa ha mantingut el que ahir va avançar el director del Centre de Coordinació d’Emergències i Alertes Sanitàries, Fernando Simón: les proves PCR “indiscriminades” no són “aconsellables”. Malgrat això i a l’espera que s’abordi a la reunió Interterritorial de Salut, Illa ha avançat que es faran quatre controls als turistes (tres a l’aeroport i un de secundari) i que es practicaran proves als contactes estrets dels casos positius.

Illa també ha dit que cal transformar el sistema de salut per adaptar-lo i “enfortir-lo” de cares a futures pandèmies però també per “col•locar les persones al centre” i “refermar” la sanitat com un “servei essencial”. Durant la compareixença, ha afirmat que és necessari “dimensionar” i “reforçar” el nombre de professionals mèdics. En aquest sentit, ha dit que la contractació que s’ha fet des de les CCAA per fer front al coronavirus no pot ser “puntual”.

Illa també ha defensat la urgència de desenvolupar la Llei General de Salut Pública com a “punt de partida” i ha reiterat el compromís del govern espanyol d’invertir en sanitat fins arribar al 7% del PIB l’any 2023. El ministre també ha elogiat el paper de l’atenció primària i de les comunitats autònomes durant la crisi i ha dit que cal continuar treballant en la producció nacional de material sanitari. Illa ha estès la mà a tots els grups polítics perquè la “ciutadania espera que estiguem a l’altura”. “Calen acords”, ha dit.

La mà estesa de Pastor

En aquest sentit, l’exministra de Sanitat i diputada del PP, Ana Pastor, ha estès la mà al govern en relació al decret de nova normalitat i ha demanat que es tramiti com a projecte de llei per introduir-hi reformes perquè “el deixarà desassistit en cas de rebrots”.

Nou comentari