El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Illa alerta de les dades “preocupants” de la pandèmia a tot el món
  • CA

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha avisat aquest dimecres de les “dades preocupants” de l’evolució al món de l’epidèmia del COVID-19, la malaltia que provoca el nou coronavirus, i ha sol·licitat al PP donar un cop de mà en la gestió de l’epidèmia. Illa s’ha pronunciat així en la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats i en resposta a una pregunta formulada pel diputat del Grup Parlamentari Popular, José Ignacio Echániz, qui li ha demanat que faci un balanç de la gestió del seu Ministeri durant la vigència de l’estat d’alarma. Davant això, el ministre de Sanitat ha reiterat que l’estat d’alarma ha funcionat ja que, entre altres motius, actualment hi ha 1.322 persones hospitalitzades per COVID-19 a Espanya, enfront de les 46.000 registrades el 2 d’abril, i 275 persones en Unitats de Cures Intensives (UCI), mentre que el 5 d’abril n’hi havia 6.536.

“L’estat d’alarma ha funcionat. Hem dictat 97 normes, hem fet multitud de reunions amb les comunitats autònomes que han jugat un paper fonamental en aquest període”, ha dit Illa, per agrair a la ciutadania el seu “comportament exemplar” que ha tingut, i als professionals sanitaris haver permès “doblegar i controlar l’epidèmia”. No obstant això, Echániz ha retret al ministre la seva “ignorància” durant la gestió de la pandèmia, denunciat que “menyspreés” els “greus informes” que des de l’Organització Mundial de la Salut van arribar des de gener, no recopilés material sanitari –cosa que hagués “salvat vides”–, ni tanqués a aeroports “a temps” i demorés “la seva reacció” per no prohibir la manifestació del 8M, segons ell. “Va assumir un comandament únic pel qual no estava capacitat. El seu desconeixement en matèria de salut pública ens va portar a una quarentena medieval, tardana, la més llarga del món i que ha triturat la nostra economia. Va llançar els diners dels espanyols en un material fals per la seva obstinació a beneficiar a empreses sense experiència i d’amics, en lloc d’empreses espanyoles expertes”, li ha criticat Echániz.

Al mateix temps, el diputat ‘popular’ ha retret a Illa “abandonar” els professionals sanitaris perquè “no van tenir material sanitari”, lamentant que això hagi fet que Espanya sigui “rècord mundial en infectats i morts”. Dit això, Echániz ha demanat al ministre de Sanitat conèixer “la veritat” per “evitar nous errors” i preparar al país per als rebrots i accepti les propostes del PP en matèria sanitària, jurídica i econòmica. Aquestes declaracions han estat criticades per Illa, qui ha recordat a Echániz que el PP governa en cinc comunitats autònomes i que ell ha estat conseller de Sanitat en dues comunitats i en dos períodes diferents. “Em sorprèn que s’embarqui en un exercici tan banal de predir el passat. Nosaltres estem pensant en el futur del país i ens agradaria que el seu partit tingués una actitud d’acostar l’espatlla”, ha resolt Illa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa