El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Igor Soltes: “El 9-N i el 27-S demostren la comprensió catalana de la democràcia”
  • CA
L’eurodiputat Igor Soltes, del Grup dels Verds – ALE, conversa amb Carme Forcadell al Despatx d’Audiències | Parlament

 

 

Arriben més suports explícits del Parlament Europeu a l’autodeterminació de Catalunya. L’eurodiputat eslovè Igor Soltes, del grup dels Verds Aliança Lliure Europea, ha defensat el referèndum sobre la independència de Catalunya. En declaracions a El Món, Soltes ha destacat la importància del procés participatiu del 9-N i del plebiscit del 27-S.

  

“El 2014 es va celebra run referèndum històric amb la participació de 2,3 milions de catalans que van expressar la seva voluntat democràtica”. I afegeix que el 9-N i les eleccions del 2015 “són un indicador molt il·lustratiu i innegable que demostren la comprensió catalana de la democràcia”.

Els valors democràtics

 

Consultat per aquest diari, Soltes ha afegit que les “accions” de l’Estat espanyol al llarg del procés català són “escandaloses”. Nascut el 1964 a Ljubljana (la capital d’Eslovènia), l’europarlamentari ha subratllat que els valors europeus són els valors de la democràcia, dels drets humans, la solidaritat i la llibertat d’expressió.

En aquest sentit, Soltes ha reconegut que hi ha diferències d’opinió sobre aquests drets entre els 28 estats membres de la Unió Europea. Tal i com ha explicat, la crisi dels immigrants i dels refugiats, per exemple, ha causat una “profunda divisió” en l’acceptació d’aquests drets, “suposadament universals en els països de la UE”.

 

 

L’eurodiputat dels Verds, que s’ha reunit aquest dilluns amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha apuntat que si la UE defensa tots aquests principis de valors democràtics, “Catalunya necessita un ampli suport europeu”. “És necessari respectar la voluntat política, encara que alguns Estats membres no hi estiguin d’acord”, ha insistit Soltes. 

 

Finalment, l’europarlamentari eslovè ha recordat que ell ja ha subratllat en diverses ocasions a l’Eurocambra la necessitat d’escoltar els ciutadans i ser sensibles a les seves decisions, una actitud que considera “crucial per al futur de la UE”. “Durant massa temps hem oblidat les seves veus, i cal que respectem la seva voluntat, les seves opinions i punts de vista”, ha conclòs.

 

En defensa de Forcadell

 

El nom de Soltes ja va començar a sonar com a eurodiputat sensible amb el procés català a mitjans del desembre de 2016, quan en un tuit va titllar d'”escandalós” la causa judicial oberta contra Forcadell. El també eurodiputat eslovè (liberal) Ivo Vajgl va advertir per Facebook que el processament és “preocupant i perjudicial per la reputació de la democràcia espanyola”.

 

 

 

Relacions amb Sèrbia i Albània

 

Soltes va debutar com a eurodiputat el 2014, i actualment és vicepresident de la Delegació de la Comissió Parlamentària d’Estabilització i Associació de la UE amb Sèrbia. A més, és membre de la Comissió de Mercat Interior i Protecció del Consumidor, i de la Delegació de la Comissió de la UE amb Albània. També és suplent de la Comissió d’Afers Exteriors i de la Comissió de Peticions.

 

 

Companys catalans

 

Soltes comparteix el grup dels Verds Aliança Lliure Europea amb els eurodiputats catalans Josep Maria Terricabras i Jordi Solé (ERC), i Ernest Urtasun (ICV).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa