El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Ignasi Puig (Cicac) creu que “no hi ha un delicte de rebel·lió” en el procés sobiranista
  • CA

 

El president del Consell de l’Advocacia Catalana (Cicac), Ignasi Puig, ha considerat que “no hi ha un delicte de rebel·lió” al no haver-se produït violència en el procés sobiranista, pel qual estan acusats els nou líders independentistes que seran jutjats a partir del 12 de febrer en el Tribunal Suprem. “Penso que no hi ha delicte de rebel·lió perquè falta, per a mi, l’element en el qual una actitud violenta pot doblegar un estat de dret, i jo penso que això no ha existit en cap moment”, ha argumentat Puig en una entrevista d’Europa Press.

  

  

El president de l’advocacia catalana ha afirmat: “Això és un relat que s’ha creat des de Fiscalia i que lògicament jo no comparteixo“, i ha insistit que no veu que s’hagi comès el delicte de rebel·lió tal com està redactat el Codi Penal actual. Ha considerat que es pot analitzar si es van cometre delictes com el de desobediència o malversació: “Entenc que seria això al que podrien enfrontar-se els inculpats en aquesta causa, però penso que els delictes que els imputa la Fiscalia no tenen raó de ser”.

  

  

Presó preventiva

 

 

  

Puig ha apuntat al fet que “la decisió més encertada” seria que els nou presos preventius poguessin estar en un règim de llibertat o de semilibertat i asseguts al costat dels seus advocats durant el judici. Segons ell, aquest tipus de mesures per a poder reunir-se adequadament amb el seu advocat i enfrontar el judici són “un dret fonamental” per a persones acusades d’un delicte tan greu i que s’enfronten a elevades penes de presó.

  

  

“La presó preventiva és una mesura excepcional que està en mans del jutge per a determinades situacions, i en canvi aquí fa l’efecte que realment amb la presó preventiva el que es pretén és castigar”, ha criticat. Preguntat sobre si creu que serà un judici polític, ha recalcat: “Com a jurista he d’entendre que no serà un judici polític, perquè he de tenir confiança en el sistema judicial que enjudiciarà a aquestes persones. Ho veurem en el dia a dia durant les setmanes que pugui durar el judici”.

  

  

Judicialització

 

 

  

El també degà del Col·legi d’Advocats de Terrassa (Barcelona) ha lamentat la judicialització de la política: “La política són pactes, són consensos, i a partir d’aquí els polítics han de parlar i han d’intentar, a través del màxim de consens, tirar endavant les seves iniciatives”. “Voler traslladar els problemes de la política als jutjats és fer un flac favor que penso que determinades forces polítiques no haurien d’haver fet. La judicialització de la política és un dels grans pecats que han comès determinades forces polítiques”, ha valorat.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa