El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iglesias diu que “cal treballar amb discreció” per indultar els presos polítics
  • CA

El líder de Podem i vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha apuntat aquest dijous que el seu executiu treballa per la sortida dels presos polítics, malgrat que ha evitat donar detalls perquè “per tal que algunes coses surtin bé en temps i forma cal treballar amb discreció” i “elevar-les a rang mediàtic pot fer que triguin més”. “El ministre de Justícia, que és un persona molt moderada i precisa va ser molt explícit a la sessió de control” en una pregunta de la portaveu de JxCAT, Laura Borràs, ha dit. Iglesias ha explicat que va parlar amb Carles Puigdmeont a principis d’any i que va rebre aquest dimecres un missatge de suport del president a l’exili.

Iglesias ha fet aquestes manifestacions en una entrevista a RAC1 on ha assegurat que li sembla “un escàndol” que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estiguin a la presó. En tot cas ha afirmat que a l’Estat “encara” no hi ha “delictes ideològics” i per això en el cas dels ‘jordis’ “formalment es va buscar una via per uns fets que es provaven de justificar”.

 

No veu sensata la inhabilitació de Torra

En aquest marc ha afirmat que no sembla “gaire sensat” que s’hagi inhabilitat el president de la Generalitat, Quim Torra, per haver penjat una pancarta al balcó del Palau de la Generalitat.

“Crec que en això (que no és sensat) podríem estar d’acord tots els demòcrates i genera rebuig a part de la ciutadania que alguns comportaments enormement greus tenen escàs retret penal mentre col·locar una pancarta pot implicar que qui han elegit els representants de la sobirania catalana perquè sigui el seu president hagi de deixar la seva funció”.

El líder de Podem s’ha mostrat convençut que la taula de diàleg amb la Generalitat es pot reunir malgrat la inhabilitació de Torra i la convocatòria electoral. “Ens paguen per buscar solucions a un problema que no és un problema jurídic, sinó polític“.

 

Vol que ERC voti “sí” als PGE

També ha apostat perquè el govern espanyol “treballi” per aconseguir que ERC voti “sí” als pressupostos generals de l’Estat per al 2021 i “fins i tot treballar-ho amb JxCAT” així com “Bildu i el PNB, Compromís i la resta dels grups progressistes que van conformar la majoria de la investidura”.

“No es tracta de treure uns pressupostos, sinó de construir una nova direcció d’Estat”, perquè l’arribada dels fons europeus implica una “transició econòmica” i “Espanya és molt més que Madrid”.

 

“No sorprèn” l’absència del Govern al nou acte del Rei a Catalunya

Iglesias creu que el veto del govern espanyol a l’acte del CGPJ de fa quinze dies a Barcelona va ser “prudent” i emmarca la nova visita d’aquest divendres en la “normalitat institucional“. Sobre l’absència de representants de les institucions catalanes a aquest acte ha recordat que “la monarquia no té massa partidaris a Catalunya” i “no sorprèn que l’alcaldessa Colau o al Generalitat se sentin incòmodes i tenen altres qüestions més importants a l’agenda”.

Iglesias ha assegurat que el fet que la dreta patrimonialitzi la monarquia fa mal a aquesta institució. “Joan Carles de Borbó va ser bastant hàbil a l’hora de saber que la supervivència de la institució passava per entendre’s més enllà de la dreta” i “sempre va tenir l’habilitat de no ser només el rei de la dreta i de trobar espais d’empatia amb sectors de tradició republicana”.

 

Conversa amb Puigdemont

Iglesias ha explicat que el president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, li va enviar un missatge de suport aquest dimecres després que es donés a conèixer la decisió del jutge de l’Audiència Nacional, i ell “li ho va agrair”. Ha revelat que va parlar amb Puigdemont a principis d’any, tot i que “no recorda” si ho va fer quan ja era vicepresident del govern de Sánchez o abans.

 

Encaixa la crítica de Valtonyc

El raper Valtonyc es va mostrar molt crític amb Iglesias pel fet que la composició que el va portar a l’exili va ser un encàrrec del programa que dirigeix el líder de Podem, ‘La Tuerka’, i aquest mai “ha mogut un dit” per ajudar-lo.

Iglesias avui ha admès que li toca “encaixar la crítica amb esportivitat”. Ha afirmat que Valtonyc està “injustament repressaliat”. “Em sembla una barbaritat que es pugui perseguir qualsevol raper per dir el que pensa”.

En tot cas ha apuntat que és “normal” que el critiqui. “Si no em critiqués s’estaria estovant i no volem que s’estovi”. Segons Iglesias l’encàrrec el va fer la responsable de la secció de ‘La Tuerka’ que demanava cançons a rapers sobre el tema del dia, i als seu dia “el tema era la monarquia”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa