Iglesias defensa que la sedició només es pugui aplicar quan s’utilitzin armes

Podem ha presentat una proposta al ministre de Justícia que suposaria l'alliberament dels presos

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha defensat aquest dijous la proposta de Podem per a la reforma del delicte de sedició que passa perquè només es pugui aplicar aquest delicte quan es faci ús d’armes. Segons el líder de Podem “sembla sensat que per adaptar el nostre codi penal a la cultura democràtica hi hagi una certa proporcionalitat” perquè “la sedició implica una certa subversió de l’ordre per les armes”. “L’ordenament jurídic ha de ser proporcional, perquè una manifestació o un acte de desobediència, si es produeix sense armes, hi ha altres figures més sensates per garantir la protecció d’un bé jurídic”, ha dit.

La proposta que Podem ha enviat al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, passa per “adequar” el delicte al segle XXI, i implicaria que el Suprem hauria de revisar la situació de presó dels condemnats per l’1-O tan bon punt estigués en vigor. La proposta coincideix amb la petició del president del grup parlamentari, Jaume Asens, d’un alliberament dels presos abans de la campanya del 14-F, malgrat que la part socialista del govern espanyol assegura que no té intenció d’accelerar els passos en motiu de les eleccions.

En concret, Podem demana que la revisió de l’article 554 del Codi Penal deixi clar que només es pot considerar un delicte de sedició aquells casos en què s’ha fet ús d’armes, és a dir, “l’ús il·legítim de la força física directa sobre les persones“, perquè tal com està redactat actualment permet una interpretació extensiva i afecta a drets fonamentals.

La proposta concreta que “perquè la força física o la intimidació greu siguin considerades adequades per a les finalitats de l’anterior apartat (el delicte de sedició) els alçats han de valer-se de l’ús de les armes o altres mitjans perillosos aptes per posar en risc greu la vida de les persones o causar lesions greus”.

Un cop aprovat, segons la proposta de Podem, “el tribunal o jutge sentenciador revisarà d’ofici les sentències fermes condemnatòries dictades abans de la vigència de l’entrada en vigor d’aquesta llei“, que d’acord a l’article 2,2 del Codi Penal “tindrà efecte retroactiu”.

Nou comentari