Iceta: “Si et poses d’acord en què cal fer, pots pactar amb qui sigui”

Defensa que Illa pot ser candidat perquè les comunitats porten la gestió quotidiana de la covid-19

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, no ha tancat portes a cap partit pel que fa als pactes postelectorals. En una entrevista a El Periódico, Iceta ha afirmat que “si et poses d’acord en què cal fer, pots pactar amb qui sigui“. Tot i així, ha avisat que el PSC “no es posarà d’acord amb qui digui que aquesta legislatura serà la legislatura del referèndum o la independència”. “No és qüestió de amb qui pactes, sinó per fer què. Si és contra la pandèmia, per la reactivació econòmica i per la reconstrucció social, ens podem entendre amb qui comparteixi aquestes prioritats”, ha afegit. Iceta ha dit que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, pot ser el candidat del PSC perquè les autonomies porten el dia a dia de la gestió de la covid-19.

Iceta ha posat exemples en què el PSC ha pactat amb diversos partits: a Sant Vicenç dels Horts amb Cs, a Sant Cugat amb ERC i la CUP, i en altres municipis el PSC governa amb JxCat. I ha admès que amb alguns partits com els comuns és relativament més fàcil. En aquest sentit, ha manifestat que li agradaria tenir a Catalunya un govern com el que hi ha a Espanya.

Preguntat per si el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, li ha ofert ser ministre, ha respost que està a la seva disposició i que, si en algun moment hi ha una proposta, ho valorarà.

Pel que fa als indults no s’hi ha volgut pronunciar però s’ha mostrat personalment “molt partidari” de revisar el delicte de sedició del Codi Penal. “Això és el que s’ha de fer, amb independència de si hi ha indults o no“, ha defensat.

En relació a la seva renúncia com a candidat del PSC a les eleccions en favor d’Illa, ha argumentat que la seva obligació com a primer secretari dels socialistes catalans és “escollir el millor candidat possible“. Segons Iceta, en el primer estat d’alarma, el ministre Illa era la primera autoritat sanitària però ara són les comunitats autònomes les que porten la gestió del dia a dia i, fins i tot, de les restriccions. “Ara pot, al setembre, octubre o novembre no hagués pogut“, ha afegit.

Segons Iceta, Illa és “més presidenciable”, és nou en la política catalana i “hi ha molta gent que està farta de repetir la mateixa història”.

Nou comentari