El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Iceta diu que Torra “s’ha quedat sol” i que Urkullu “juga bé les cartes”
  • CA

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que els presidents Quim Torra i Pedro Sánchez s’han de reunir “perquè totes les trobades s’han de produir” però ha advertit el cap del Govern que “el primer que ha de fer és complir amb les seves obligacions” i “fer la seva feina”. En una entrevista amb l’ACN, Iceta ha criticat que Torra no hagi assistit finalment a la conferència de presidents autonòmics a La Rioja aquest divendres, “un gravíssim error” que evidencia que cal “canviar de president i de govern com més aviat millor”. El líder dels socialistes catalans ha lamentat que Catalunya, amb l’independentisme al capdavant, “juga malament les seves cartes” i que “només acumula derrotes i frustracions”, a diferència del País Basc.

Iceta ha posat com a exemple el lehendakari Urkullu, que finalment sí que ha assistit a la reunió de presidents després d’haver arribat a un acord sobre l’objectiu del dèficit i la capacitat d’endeutament d’Euskadi. “Urkullu tenia reivindicacions pròpies de la seva comunitat i ha jugat les seves cartes per fer avançar els seus interessos i objectius“, ha exemplificat el líder del PSC, que ha reclamat que també des de Catalunya es comenci a “guanyar amb recursos, competències i prestigi” tot fent “el camí contrari al que s’ha fet els darrers anys”. “I ningú pot dir que el PNB no defensi els interessos del País Basc, els defensa amb més eficàcia que el Govern”, ha afegit.

A més, ha dit que “hi ha papers institucionals que s’han de complir” i que les posicions de partit “s’han de poder separar” perquè, considera, Catalunya en pot quedar “fora de joc”. “I no ens convé quedar fora de joc, sinó tenir un paper protagonista en aquest joc polític institucional”, ha dit. De fet, ha insistit que “la prova és que Torra s’ha quedat sol”. El primer secretari del PSC ha reiterat que Torra “ha quedat en evidència” amb la seva absència a La Rioja i ha remarcat que en aquesta trobada es parla de temes importants, com el repartiment de fons i el control de la pandèmia.

 

La presència de Felip VI a La Rioja, “el més normal del món”

Pel que fa a la presència del rei Felip VI a la conferència de presidents, Iceta creu que és “el més normal del món” que se’l convidi, donat que la pandèmia ha fet que ens trobem en una situació “molt excepcional”. La portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha dit aquest divendres a ‘Catalunya Ràdio’ que no volen participar “d’operacions de maquillatge” per “blanquejar” Felip VI, però Iceta desvincula “totalment” la presència del monarca amb una operació de blanqueig. “No he vist mai que algú digui que té una millor opinió [del Rei] perquè vagi a una reunió”, ha argumentat.

 

Iceta acusa el Govern “d’intentar jugar amb la convocatòria electoral per benefici partidista”

El primer secretari del PSC ha acusat el Govern d’intentar “jugar amb la convocatòria electoral per benefici partidista” i per “la lluita interna entre JxCat i ERC, que juguen al gat i a la rata”. Iceta creu que hauria estat “més prudent” aprofitar la convocatòria electoral a Euskadi i Galícia i haver-les celebrat també a Catalunya. “Si des del gener es considerava que la legislatura estava esgotada, no sé per què no es va aprofitar la finestra de fer-les coincidir, ja haguéssim fet la feina”, ha afegit.

Iceta ha explicat que ell pensava que serien el 4 d’octubre però que “qualsevol data és bona si permet canviar de rumb per deixar enrere aquesta època perduda”. “Com més aviat millor”, ha dit. També ha recordat que hi ha la decisió del Tribunal Suprem sobre Torra pendent i que “el més normal seria avançar-se”. Amb tot, ha admès que “fa temps que el que seria més normal no és el que passa a Catalunya”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Ramon a desembre 06, 2020 | 22:41
    Ramon desembre 06, 2020 | 22:41
    Al doctor no li agrada la fotografia perquè "ARSA, ARSA" li sona a Barça.
    • Icona del comentari de: Ramon a desembre 06, 2020 | 22:41
      Ramon desembre 06, 2020 | 22:41
      Al doctor no li agrada la fotografia perquè "ARSA, ARSA" li sona a Barça.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa