El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Homrani: els serveis socials del futur han de ser “més preventius i més comunitaris”
  • CA

El Parlament ha donat llum verda aquest dimecres al nou pla estratègic de serveis socials 2020-2024, que s’ha aprovat per unanimitat a la comissió de Treball, Afers Socials i Famílies. Durant la presentació del document en seu parlamentària, el conseller Chakir el Homrani ha assegurat que el pla persegueix un model de serveis socials “més proper, més preventiu i més comunitari”. Segons ha dit, l’objectiu és que el nou pla sigui un full de ruta d’uns serveis socials “del segle XXI”. El conseller ha apuntat que entre les principals palanques de transformació per aconseguir-ho hi ha “una aposta molt clara per l’atenció primària dels serveis socials com a porta d’entrada” així com potenciar l’acció comunitària i la prevenció.

En concret, el document fixa l’extensió de plans d’acció comunitaris a totes les àrees bàsiques de salut (actualment només n’hi ha al 62%) i proposa enfortir el teixit social local. A més, una altra línia del pla és millorar l’atenció centrada en la persona amb més hores d’atenció directa dels professionals d’atenció primària. També recull el desplegament de plans de lluita contra la solitud i la promoció de l’autonomia personal i aposta per una atenció integrada amb sectors com salut, treball, habitatge o educació, entre altres, per fer una atenció més “eficient”.

D’altra banda, El Homrani ha destacat l’objectiu de potenciar més l’atenció domiciliària, incrementant en un 50% la taxa de cobertura actual. També ha explicat que l’objectiu és disposar d’un referent, un assistent personal, en cada àrea bàsica de serveis socials. El conseller també ha admès que al sector cal professionalització i augment de la força de treball, formació, suport, noves eines de treball i increment de professionals. Per això, ha dit, l’horitzó previst pel pla és incorporar 16.700 nous professionals. L’impacte esperat del pla és augmentar l’abast del sistema català de serveis socials i que la cobertura de la població atesa pel primer nivell passi de l’11% a un mínim del 30%. És a dir, d’atendre 852.000 persones a 1.500.000.

El pla, que és el resultat d’un procés de consulta amb entitats, col·legis professionals i agents del sector, ha estat aprovat per unanimitat de tots els grups parlamentaris presents durant la votació. La CUP ha estat present durant la comissió i ha expressat la posició d’abstenció però en el moment de la votació el grup no hi era present, per tant s’ha aprovat per unanimitat.  En línies generals, l’oposició ha destacat positivament el document però ha coincidit a lamentar que la seva tramitació no hagi arribat fins ara i que s’hagi fet per la via d’urgència, donant-los poc marge per debatre i presentar esmenes. De fet, l’únic grup que n’ha presentat ha estat el dels comuns, que han acabat retirant-ne algunes després de negociar prèviament amb Esquerra. La resta d’esmenes s’han aprovat amb l’excepció de dues, relacionades amb l’atenció domiciliària, que no han prosperat pels vots contraris dels grups al Govern.

D’altra banda, l’oposició també ha destacat que el pla estratègic arriba tard tenint en compte que el darrer era el pla 2010-2013 i estava “caducat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa