El Homrani reclama més finançament per reconèixer els serveis socials com “un veritable pilar”

El conseller es compromet a augmentar les tarifes públiques de les residències aquest any

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, ha reclamat un major finançament per als serveis socials i l’atenció a la dependència i ha demanat que se’ls reconegui com “un veritable pilar” de l’estat del benestar. En el marc del debat monogràfic de residències que s’ha fet al ple del Parlament, El Homrani ha lamentat que el sector no gaudeix d’un suficient prestigi i ha defensat augmentar el suport públic “de forma significativa”. “Si volem un sistema de cobertura universal i de qualitat cal fer un salt quantitatiu i qualitatiu molt gran”, ha dit. D’altra banda, s’ha compromès a augmentar les tarifes públiques de les residències aquest any per poder caminar cap a l’equiparació salarial al sector de salut. En aquest sentit, El Homrani ha defensat recuperar “els anys perduts” en l’àmbit de les tarifes a través d’un full de ruta d’actualitzacions amb continuïtat durant els propers anys per arribar a una remuneració similar als treballadors de l’àmbit de la salut.

El conseller ha remarcat que el Govern aposta per un model de qualitat assistencial i amb unes condicions laborals justes. “Un model de qualitat versus preu, proximitat versus estandardització, projecte residencial versus especulació”, ha resumit, i ha afegit que, durant la pandèmia, a totes les empreses que no han defensat aquest model “se’ls ha tancat i retirat la gestió” dels centres. El conseller també ha carregat contra el govern espanyol perquè “incompleix de manera flagrant” el sistema de finançament de les residències. “L’Estat assumirà la responsabilitat i complirà el compromís amb els ciutadans per finançar la llei de dependència?”, s’ha preguntat, i ha recordat que dels 1.500 MEUR que el Departament destina anualment a la dependència només 203 MEUR provenen de l’Estat. “És igual qui governi a l’Estat, en aquesta matèria tots han actual igual”, ha retret. El Homrani també ha criticat la “recentralització” per part del govern espanyol, que ha qualificat de “greu error” i ha remarcat que en crisis “no es canvia l’estructura organitzativa d’un estat”.

El conseller d’Afers Socials ha remarcat que “cap societat, cap país ni cap govern” estava preparat per la pandèmia i ha destacat que la covid-19 va entrar als centres “molt abans” que es rebessin les primeres alertes de les autoritats sanitàries. “El coronavirus no neix en una residència, hi entra. Entra a les residències que prenen precaucions i a les que cometen errors, a les grans i a les petites, a les de Catalunya i a les d’altres països”, ha insistit. Tot i això, el conseller ha fet autocrítica i encara que ha defensat que Catalunya va ser “un dels primers territoris” on es van prohibir les visites a residències, ha recordat que primer va ser una recomanació i que si s’hagués prohibit de bones a primeres s’hauria pogut guanyar temps i reduir el pic de contagis. A més, ha lamentat que el seu departament ha assumit “massa càrrega de feina” per l’estructura de personal que té perquè “no estava pensada” per les necessitats actuals i ha recordat que han hagut de fer front a la crisi tant en l’àmbit dels serveis socials com en el del treball. Per això ha apostat per “repensar” el departament per poder donar una millor resposta.

La consellera de Salut, Alba Vergés, que també ha intervingut al ple del Parlament, ha assegurat que els dos departaments s’estan preparant per a una possible segona onada “més important i acusada” que els brots actuals. En aquest sentit, ha apuntat que la prevenció en residències és imprescindible i ha assegurat que estan “preparats”. “Un cas és un brot i ens obliga a actuar”, ha resumit. D’altra banda, la consellera ha apostat per aprofitar la crisi sanitària per “repensar” el model de cures a les persones i avançar en la planificació i gestió arreu del territori. En aquest sentit, de la mateixa manera que El Homrani ha reforçat la idea de crear una Agència Integrada d’Atenció què inclogui tant la vessant social com la sanitària. “Necessitem un sistema integrat social i sanitari potent; no és que el sistema de salut curi i el sistema social cuidi, els dos han de ser partícips de cuidar i curar”, ha explicat.

Nou comentari