Hasel descarta exiliar-se en cas que el jutge l’ordeni entrar a presó

La plataforma de suport al raper lleidatà convoca concentracions arreu de l'Estat el 4 de juliol

El raper lleidatà Pablo Hasel ha denunciat que les condemnes que acumula demostren que l’Estat vol “castigar-lo de manera exemplar per tants anys de lluita des de la música i els carrers”. Segons ha explicat, el seu advocat ha demanat la suspensió de l’ingrés a presó per la segona condemna en ferm de l’Audiència Nacional (AN) ratificada pel Suprem per enaltiment del terrorisme. En cas que l’AN li ordeni l’ingrés a presó, Hasel ha dit que no s’hi presentarà voluntàriament. Tampoc s’exiliarà, ha dit, ni demanarà l’indult, ja que no se’n penedeix dels tuits que va escriure per, segons ell, “haver denunciat i combatut injustícies“. La plataforma ‘Llibertat Pablo Hasel’ ha convocat concentracions de suport arreu de l’Estat el 4 de juliol.

El 8 de juny, el Tribunal Suprem va desestimar els recursos contra la sentència de l’Audiència Nacional que condemnava el raper Pablo Hasél a 9 mesos i un dia de presó per enaltiment del terrorisme amb l’agreujant de reincidència i per injúries i calúmnies a la corona i a les forces i cossos de seguretat de l’Estat. Hasél va ser condemnat per incloure al seu perfil de les xarxes socials comentaris en forma de tuits on incorporava vídeos que, segons el tribunal, incitaven a la violència, comentaris “d’enaltiment del terrorisme” i “vexatoris” conta la monarquia i altres institucions espanyoles.

Aquesta era la segona condemna per enaltiment del terrorisme ja que al 2014 l’Audiència Nacional el va condemnar a dos anys de presó per la lletra d’algunes de les seves cançons. Segons la sentència, les lletres de Hasél “alaben les accions i membres” de grups terroristes com els GRAPO, ETA o Terra Lliure, a més de “justificar la seva existència“. A més, considerava que Hasél demanava el retorn d’aquests grups i en presentava els seus membres com a víctimes de la democràcia. Aquesta primera sentència va ser ratificada pel Suprem el 2015 i l’Audiència Nacional va acceptar suspendre l’execució de la pena i per tant l’entrada a presó, el 2019, amb la condició que Hasel no tornés a delinquir en tres anys.

Ara, l’advocat de Hasel ha demanat el mateix per a la segons condemna per enaltiment del terrorisme. De moment, però, el jutge encara no s’ha pronunciat, ha explicat aquest divendres el raper lleidatà. Si finalment l’Audiència Nacional ordena el seu ingrés a presó per reincidència, Hasel ha dit que no fugirà però que tampoc es presentarà a la presó a dir “bon dia”, donant a entendre que hauran de ser els cossos de seguretat els que el vagin a buscar i dur-lo a la presó. No s’exiliarà, ha dit, perquè considera que la presó “és un altre front de lluita des del qual les meves aportacions poden sortir-li més cares a l’Estat que des de l’exili”. Si finalment, però, “es conquesta la meva llibertat, serà per la solidaritat“. “Ho vaig fer, ho faig i ho tornaré a fer”, ha conclòs.

Hasel ho ha dit en una roda de premsa que ha ofert aquest divendres a Lleida, acompanyat d’una quinzena de persones que li donen suport. En aquest acte s’ha anunciat que s’han convocat manifestacions pel 4 de juliol, “o abans si el detenen“, han dit, a diverses ciutats de l’Estat com Lleida, Barcelona o Madrid.

Nou comentari