El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Un hacker s’enfronta a una pena de 18 anys de presó per atacs informàtics contra l’Estat
  • CA

El referèndum de l’1-O va comptar amb el suport d’Anonymous. Amb motiu de la votació, el grup de hackers va engegar l’OpCatalonia, que ha constat d’atacs informàtics a organismes estatals i empreses -com Indra- en moments clau dels últims anys a Catalunya. La primera fase de l’operació va ser durant el referèndum i es va allargar durant els mesos posteriors. Va comptar amb la participació de diversos hackers d’arreu del món, un d’ells de només 19 anys.

És en Joel, que va ser detingut per la Guàrdia Civil per atacs informàtics contra l’Estat després de l’1-O. Aquest jove de Valls relata al Món com va participar en els atacs informàtics durant l’1-O i els dies que el van seguir. Per aquells fets, en els quals va participar juntament amb altres hackers d’arreu del món, la fiscalia de Tarragona demana 18 anys de presó per a ell, segons l’escrit d’acusació datat de l’1 de juny i a què ha tingut accés aquest diari.

El ministeri fiscal l’acusa de cinc delictes diferents que giren al voltant del descobriment i revelació de secrets i danys informàtics. Se sumen a la vulneració, segons la fiscalia, de diversos articles del Codi Penal. La fiscalia, que està personada a la causa que està instruint el jutjat d’instrucció número 2 de Valls, l’acusa d’atacs informàtics entre el 17 de desembre de 2017 i el 27 de febrer de 2018 fent ús de l’app Xerxes i del sistema SQLMAP.

Alguns dels blancs d’en Joel van ser, segons la fiscalia, Fundación Ferrocarriles Españoles, el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), una web de l’Associació de Comerciants d’Estella, la Societat Espanyola d’Epidemiologia, la Revista Espanyola de Capital Risc, las Cortes de Castilla-La Mancha, el ministeri d’Interior, Fhecor Ingenieros Consultores i el Tesoro Público, entre d’altres.

La fiscalia recull que en Joel publicava imatges dels atacs informàtics amb informació filtrada a través del seu compte de Twitter, @AnonXeljomudoX. Actualment, aquest usuari de la xarxa social està intervingut per la Guàrdia Civil.

El compte de Twitter d’en Joel intervingut per la Guàrdia Civil | Twitter

“Estic bé, la meva família ja ho sap però no sé si dir-ho als amics”, diu en Joel en conversa telefònica amb aquest diari. Veu excessiva la petició de pena de la fiscalia, que inclou anys d’inhabilitació per votar en eleccions i una multa.

La fiscalia vol presó per a ell per presumptes delictes comesos en el context del referèndum, però en Joel va ser detingut també després de la sentència. L’OpCatalonia ha estat formada per tres fases, tal com detalla ell mateix. La primera va ser durant l’1-O, la segona durant les eleccions del 21-D i la tercera després de la condemna als presos polítics.

L’escrit d’acusació de la fiscalia | El Món

En aquesta tercera fase en Joel va difondre un vídeo d’Anonymous en què avisava dels atacs informàtics que faria, tot i que finalment no van tenir gaire èxit, segons admet ell mateix. La Policia Nacional espanyola va anar a casa seva i el va arrestar per difondre aquest vídeo, tot i que de seguida tornava a estar en llibertat. De moment, aquest hacker jove prepararà la defensa pels delictes de què l’acusen a finals de 2017, però està pendent també de l’acusació per la tercera fase de l’OpCatalonia després de la sentència.

La fiscalia, a més, aposta per començar el judici oral contra en Joel, a qui demana indemnitzar algunes de les víctimes dels atacs informàtics. Un d’ells és el representant legal de la Fundación Ferrocarriles Españoles amb 165,55 euros, 1.095,60 euros al representant legal de Fhecor Ingenieros Consultores i 500 euros a Tesoro Público. Imposa també una fiança de 2.300 euros.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa