El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Aconsegueixen identificar soldats republicans amb l’ADN de familiars
  • CA

Els Departaments de Salut i de Justícia han presentat aquest dimecres els resultats que ja ha donat un programa impulsat per les dues conselleries: identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil a través de mostres genètiques dels seus descendents vius. Es tracta d’un programa que va començar a cuinar-se “fa quatre o cinc anys”, segons ha explicat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, quan va rebre la trucada de Salut sobre si això seria possible.

El projecte s’ha dut a terme a través de l’hospital de la Vall d’Hebron i ha permès identificar ja 16 persones. La consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, ha anunciat, però, que són novetat quatre soldats republicans que tenen parents vius que a dia d’avui viuen a Barcelona, Sabadell, Sant Andreu de Llavaneres i Gandesa. Els quatre soldats van morir a la batalla de l’Ebre, i tenien dos d’ells tenien 30 anys. Els altres dos tenien 34 i 29 anys.

La consellera ha explicat que la intenció del Govern és poder entregar les despulles d’aquests soldats a les famílies el proper mes d’octubre. I d’aquesta manera, aquestes víctimes del franquisme podran rebre un enterrament digne i els familiars podran tancar un dol “de la manera que considerin més oportú”, segons ha assenyalat Ciuró.

Argimon ha assegurat que quan el Departament de Justícia li va posar sobre la taula aquesta proposta, no va dubtar ni un segon que el projecte havia de tirar endavant. Ha afirmat que cal tenir “sensibilitat” per “tota aquesta tasca de recuperació i de memòria” perquè “un poble que no recupera la memòria i no fa una feina de reparació és un poble i una nació que sempre estarà ferida“. Ciuró ha anunciat que la intenció de l’Executiu català és ara ampliar aquestes identificacions i mirar d’identificar els restes dels brigadistes internacionals que van participar a la Guerra Civil.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa