El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Guàrdia Civil cap de seguretat de la comitiva del 20S avala la tesi de Trapero i Laplana
  • CA

Tinent B35974S. Aquest era el cap del grup 4 del Grup de Reserva i Seguretat de Barcelona de la Guàrdia Civil, la Brimo de l’Institut armat. Fou el cap de seguretat de la comitiva judicial que va escorcollar la seu d’Economia durant el 20 de setembre de 2017. Aquest matí ha admès que a l’Audiència Nacional que qualsevol “guspira pot encendre una massa” en relatar el seu testimoni en el judici a la cúpula d’Interior.

 

Curiosament, el mateix argument que el Major del Cos, Josep Lluís Trapero, va utilitzar en la seva declaració el passat 21 de gener sobre els mateixos fets “qualsevol misto podria haver encès una foguera”. Una expressió respecte a per què no es va desplegar la Brimo per retirar els manifestants de la Rambla. De fet, la intendent Teresa Laplana també es va expressar en els mateixos termes en la mateixa vista. La intendent va assegurar que que a primera hora no era recomanable intervenir amb ordre públic a primera hora perquè hauria estat pitjor el remei que la malaltia, donat que la gent estava queixosa però no violenta.

 

 

En el seu testimoni, el tinent ha opinat que els Mossos haurien pogut actuar molt abans per evitar que els cotxes estiguessin tantes hores envoltats de manifestants. De fet, ha insitir que ja a primera hora va demanar als Mossos que enviessin la Brimo per prevenir problemes, i després va tornar-ho a fer en veure que no apareixien els antiavalots. La Guàrdia Civil portava deu agents de policia judicial i deu d’antiavalots per assegurar el compliment de l’escorcoll, però no tenien capacitat de fer retrocedir els centenars de concentrats. La preocupació va començar a pujar quan van veure que els concentrats envoltaven els cotxes i van recordar que hi tenien dues armes llargues, una de guerra i una altra d’antiavalots, a banda d’altre material policial. Ara bé, no van informar que hi havien armes fins quarts d’una del migdia.

 

Quan li va explicar el problema a Laplana, aquesta li hauria respost que traspassava la petició als seus superiors, però va opinar que no hi havia problemes d’ordre públic, tot i que ja s’havia tallat el trànsit i ja hi havia periodistes pujats als cotxes de la Guàrdia Civil. Davant d’aquesta resposta, el tinent li va demanar una actuació de 5 minuts d’unes poques desenes d’agents de la Brimo per enretirar una mica les 300 o 400 persones i poder aparcar els vehicles a l’aparcament subterrani de la Conselleria. Tot i que era conscient que si entraven a l’aparcament es quedarien sense llums de prioritat per l’alçada dels cotxes. “Ja no vam tenir temps”, ha lamentat.

 

En aquest moment del relat, el tinent ha explicat a la lletrada de Laplana i del Major, Olga Tubau que en el control de masses, una “guspira pot encendre la massa”. Una patinada que ha ajudat a avalar la tesi de Trapero. El tinent ha volgut justificar la seva coincidiència amb el Major detallant que s’hauria pogut fer a primera hora del matí amb “paciència i mà esquerra” perquè la gent majoritàriament era d’edat avançada. El tinent ha admès que desconeixia que Òmnium i l’ANC estaven fent crides a la concentració davant d’Economia, i ha acabat per reconèixer que no es podia descartar que l’actuació dels antiavalots hagués causat més problemes.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa