El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Guàrdia Civil admet que el 20S no van avisar els Mossos malgrat quedar-se sense efectius
  • CA

45 escorcolls. Aquesta és la “macrooperació”, en paraules de Montserrat del Toro, la secretària judicial del 13,  contra el procés que es va organitzar el 20 de setembre. Un operatiu que es va preparar al llarg de setmanes en diverses reunions. Unes trobades on hi participava a més de la secretària, el jutge instructor Juan Antonio Ramírez Súñer, la fiscalia i comandaments policials, especialment, el tinent coronel de la Guàrdia Civil, Daniel Baena, cap de la Unitat de la Policia Judicial de l’institut armat a Catalunya. El desplegament preparat va ser tan gran que la Guàrdia Civil es va quedar sense recursos.

 

Així ho han assegurat diversos comandaments de  la Guàrdia Civil que van participar en els escorcolls comandats per la Guàrdia Civil. En la vista oral d’avui a l’Audiència Nacional en el judici contra la cúpula d’Interior, tant els caporals P35979 i K47019K com el Brigada R77175H han assegurat a la sala que havien mobilitzat tots els recursos de seguretat pública que tenen en dependències catalanes.

 

Els primer va participar en l’escorcoll de la seu d’Exteriors i en la detenció de Xavier Puig, responsable de Tecnologies del departament. Aquest caporal ha detallat la presència de Grups de Reserva i Seguretat de la Guàrdia civil com a protecció de la comitiva judicial. “Els GRS estaven tots ocupats perquè hi havien 40 escorcolls”, ha emfatitzat. Després va saber que s’hi van afegir unitats d’ordre públic dels Mossos El segon va participar en l’escorcoll al domicili de Josep Maria Jové, a les Franqueses, que tot i la concentració de gent es va poder realitzar amb normalitat.

 

La tesi de la plena ocupació dels policies l’ha reblat el brigada R77175H. Aquest sotsoficial ha admès que a l’escorcoll de Bigues i Riells, on van localitzar 9 milions de paperetes i actes, només hi van poder portar un equip de 6 efectius del Grup d’Acció Ràpida perquè anaven “justos de personal”. És a dir, efectius que nomé sportaven armes curtes i no preparats per ordre públic. Tot i això, una parella de Mossos de la comissaria de Granollers s’hi van acostar per prestar ajuda que el comandant de l’operatiu va rebutjar. Al final, si que van mediar per tal de retirar la gent que no els permetia marxar amb el material confiscat.

 

Ara bé, tot i anar al límit en un operatiu d’extrema importància la direcció operativa no va avisar als Mossos. Ni tan sols advertir-los hores abans que es necessitarien recursos sense concretar a on ni per què. Una simple prealerta.  De fet, el primer avís es va remetre quan només faltaven deu minuts per les vuit del matí a través d’una comunicació de Baena a la sala de coordinació policial. Una comunicació on, per cert, només s’hi deia que hi haurien actuacions a la província de Barcelona. I més, quan el dia abans s’havien registrat aldarulls a l’escorcoll d’Unipost.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa