El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El grup parlamentari d’ERC a Brussel·les expulsa la diputada prorussa
  • CA

Dura decisió del grup de l’Aliança Lliure Europea (ALE) al Parlament Europeu. El grup en què també hi ha ERC ha expulsat la diputada letona d’origen rus rus Tatjana Ždanoka. Un nom que va saltar a la llum pública catalana quan es va difondre la seva relació amb ERC en defensa del Procés sobiranista de Catalunya. Una informació que va aparèixer fa unes setmanes enmig d’una agra polèmica entre republicans i juntaires per les trobades entre l’entorn del president a l’exili, Carles Puigdemont, amb suposats emissaris del Kremlin abans de l’1-O del 2017. L’eurodiputada ha estat acusada de ser una agent encoberta de Moscou.

L’Aliança Lliure Europea al Parlament Europeu, a través d’un comunicat, ha anunciat que el seu grup “defensa el dret a l’autodeterminació i els drets de les minories, inclosa la minoria russòfona a Letònia”. “Els eurodiputats de l’ALE també són defensors de la pau, el diàleg, la democràcia i els drets humans”, afegeixen. Ara bé, retreuen que “res pot justificar una invasió militar que vulneri els drets humans i el dret internacional”. “En conseqüència, els eurodiputats de l’ALE condemnen fermament la invasió d’Ucraïna per part de Vladímir Putin“, al·leguen.

En aquest marc és on carreguen contra l’eurodiputada letona. “Malgrat les nostres repetides demandes, Tatjana Ždanoka s’ha negat a condemnar la invasió d’Ucraïna per part de la Federació Russa”, indiquen. “Aquest desacord fonamental fa impossible mantenir la nostra llarga col·laboració amb ella dins del grup polític Verds/ALE”, conclouen. Així informen que ha deixat el grup, després que l’ALE li hagi agraït la seva “feina i les seves contribucions durant els 18 anys” que hi han treballat.

La polèmica es va descobrir fa dues setmanes quan aquest diari va difondre la trobada que es va registrar arran de la visita que van fer els presos polítics independentistes després de ser indultats al Parlament Europeu. Va ser el juliol del 2021. En aquell viatge, els líders de la formació republicana, com el seu president Oriol Junqueras, l’exconseller d’Exteriors, Raül Romeva, i els eurodiputats Diana Riba i Jordi Solé van celebrar una reunió amb Tatjana Ždanoka, una eurodiputada de Letònia de la minoria prorussa que tenia l’escó a l’ALE, el mateix grup que els republicans.

Acusada de ser una agent clandestina del Kremlin

La història de Ždanoka té força ingredients curiosos. Políticament va ser una ferma opositora de la independència de Letònia de la Unió Soviètica. A més, va fundar l’Aliança de Russoparlants de la Unió Europea, va ser observadora internacional al referèndum de Crimea i, a més, va intentar que el consell europeu qualifiqués la formació ucraïnesa Sector Dret com a “organització terrorista”.

Coneguda defensora de Vladímir Putin, la seva integració a l’ALE ha portat cua a l’Europarlament. La polèmica també va esclatar quan la BBC va difondre que les autoritats de Letònia li van obrir una investigació perquè sospitaven que treballava per a Moscou com a informant i intentant protegir els interessos del Kremlin tant a Letònia com al Parlament Europeu. De fet, l’adjunta al secretari general de l’OTAN, Baiba Braze, la va acusar directament a través de Twitter de ser una agent clandestina pel Kremlin.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Realitat a abril 04, 2022 | 20:48
    Realitat abril 04, 2022 | 20:48
    Molts dels pocs suports internacionals que va rebre el proces, com aquesta senyora, el De Zayas, Maduro, etc. s'ha demostrat que no ho feien per la democracia o ideals similars sino per debilitar un estat de la UE i de la Otan, ja que están a favor de Rusia. Això a nivell internacional fa quedar l'independentisme català molt malament.
  2. Icona del comentari de: Sembla mentida! a abril 04, 2022 | 22:47
    Sembla mentida! abril 04, 2022 | 22:47
    Aquests d'ERC ja semblen els del PP quan estaven al govern i obligaven als bascos, tant sí com sí a condemnar Eta. Feien pudor i vergonya aliena quan presionaven a la gent. Ara ho fa ERC. Tira pel dret i obliga una companya del grup europeu a comdemnar Russia. Sumat a les ruqueries que ha dit el Rufián sobre el MHP Puigdemont. Han perdut el nord l'ERC. I quan es posin a buscar-lo, descubriran que estan sols i tota la gent se n'ha anat.
  3. Icona del comentari de: Vendetta a abril 04, 2022 | 23:03
    Vendetta abril 04, 2022 | 23:03
    Feu el mateix am els cacanyolos ,botiflers
  4. Icona del comentari de: Misèria i companyia a abril 04, 2022 | 23:39
    Misèria i companyia abril 04, 2022 | 23:39
    Molt bé, però pel que fa a Catalunya, ara falta que ERC expulsi els proEspaña del seu "partit". Fins al cap de munt d'independentistes de postal. Foteu pena, per no dir fàstic quan aprofiteu misèries globals per amagar que no afronteu la Independència de Catalunya. Pacteu amb qui ens fot atemptats a casa abans que amb els catalans, els qui us voten. Miserables voltors i traïdors. Tots cobrant del borbó. Erc junt i cup, Sou uns merdes 155.
  5. Icona del comentari de: Anònim a abril 05, 2022 | 00:15
    Anònim abril 05, 2022 | 00:15
    Els catalans expulsarem ERC de la nostra terra
  6. Icona del comentari de: Josep Muñoz a abril 05, 2022 | 07:49
    Josep Muñoz abril 05, 2022 | 07:49
    Erc amb els amics del Putin.Stalin.Comuns, com al temps del nefast Compsnys, entregat totalment als COMUnistes assassins eterns
  7. Icona del comentari de: Pilar a abril 05, 2022 | 09:25
    Pilar abril 05, 2022 | 09:25
    Amb els de la cal viva no hi tenen cap tipus de problema...
  8. Icona del comentari de: Groc a abril 05, 2022 | 09:44
    Groc abril 05, 2022 | 09:44
    La diputada expulsada del grup d'ERC anirà de pet al grup de Puigdemont , Comin i Ponsetí . Ara tots estereu molt satisfets
  9. Icona del comentari de: Els catalans hem treputjat mERCda a abril 05, 2022 | 10:12
    Els catalans hem treputjat mERCda abril 05, 2022 | 10:12
    Hem trepitjat mERCda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa