Un grup de 400 intel·lectuals denuncien l'amenaça de presó per als síndics electorals de l'1-O

Entre els que subscriuen el text, hi ha l'exministre grec Yanis Varoufakis i el professor del MIT Noam Chomsky
Noam Chomsky
Noam Chomsky | Europa Press

Un grup de 400 de professors universitaris i intel·lectuals han signat un manifest en el què expressen el seu rebuig a l'amenaça de dos anys i nou mesos de presó que sol·licita la Fiscalia sobre els membres de la Sindicatura electoral de l'1-O. Entre els qui subscriuen el text, publicat a 'The Guardian' hi ha el professor emèrit de lingüística de l'Institut de Tecnologia de Massachusetts i l'exministre grec Yanis Varoufakis, juntament amb nombrosos professors universitaris d'universitats britàniques i nord-americanes, inclosos catalans com Carles Boix (Princeton University), Monica Clua-Losada (Universitat de Texas Rio Grande Valley) i Joan Ramon Resina (Stanford). En el manifest mostra afirmen que estan preocupats per la decisió de perseguir judicialment a Jordi Matas, Tània Verge, Marc Marsal i Josep Pagès i recorden que continuen processats tot i renunciar la seu lloc sota amenaça d'una multa diària de 12.000 euros.

 

"És probablement la primera vegada a la història de la Unió Europea que politòlegs i advocats estan sent amenaçats amb una sentència de presó per utilitzar la seva expertesa per garantir que un referèndum se celebri de manera justa i imparcial", assenyalen els professors universitaris, que afegeixen que van actuar per petició del Parlament de Catalunya, que aleshores tenia un "mandat vàlid".

 

Per tot plegat, i deixant clar que no es volen posicionar sobre la independència, han reclamat que es retirin els càrrecs contra els membres de la Sindicatura Electoral.

 

A finals d'octubre, La Fiscalia va sol·licitar dos anys de presó per un delicte d'usurpació de funció pública i nou mesos per un de desobediència a tots ells. Finalment, no va incloure al seu escrit el delicte de malversació que demanava al principi de la causa, i que la jutgessa encarregada del cas ja va desestimar en concloure les diligències prèvies.

 

A l'escrit, la Fiscalia afirma que els cinc membres de la Sindicatura Electoral van signar resolucions com a tals tot i saber que el Tribunal Constitucional havia suspès les lleis aprovades pel Parlament per crear aquesta figura.Comentaris

envia el comentari