Grècia accepta que l'exrepública iugoslava es digui Macedònia del Nord

L'acord arriba després de 27 anys de conflicte, i permetrà evitar la confusió amb la regió grega que inclou Tessalònica

 

Macedònia del Nord. Aquest és el nom escollit per denominar l'Antiga República Iugoslava de Macedònia, i que permetrà tancar el conflicte diplomàtic entre aquest país i Grècia. Durant gairebé 30 anys, Grècia s'ha oposat a l'entrada de Macedònia a l'OTAN i ha posat impediments a les seves negociacions amb la Unió Europea per una qüestió onomàstica: la denominació Macedònia, que també defineix la regió grega d'on és capital Tessalònica, no podia ser el nom d'un estat independent. L'acord assolit entre els governs d'Atenes i Skopje ara haurà de ser ratificat pel parlament grec i pels ciutadans de Macedònia.

 

Fins ara, Grècia només ha acceptat el nom 'Antiga República Iugoslava de Macedònia (FYROM, en anglès)' a l'ONU pel seu país veí. Tot i això, diversos països van acceptar el nom Macedònia. Ara, perquè l'acord entre Atenes i Skopje inclou canviar el nom tant en les seves relacions bilaterals com amb la resta del món. 

 

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha emès un comunicat per celebrar l'acord entre Grècia i l'aviat Macedònia del Nord. "Aquest acord històric és el resultat de molts anys d'una pacient diplomàcia i de la voluntat de dos líders de resoldre una disputa que ha afectat la regió durant massa temps", ha dit, felicitant el primer ministre grec Alexis Tsipras i el macedoni Zoran Zaev.

 

Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?