El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Graupera: “No volem guanyar per convertir l’Ajuntament en un ariet independentista”
  • CA

 

El professor i periodista Jordi Graupera ha sostingut que la seva proposta de celebrar unes primàries per triar a l’alcaldable d’una llista unitària sobiranista a Barcelona millorarà el projecte de ciutat, i ha garantit: “No volem guanyar les eleccions municipals perquè vulguem convertir l’Ajuntament en un ariet independentista”.

 

En una entrevista d’Europa Press, ha defensat que el sobiranisme no veu la ciutat només com la capital de Catalunya, sinó de part del Mediterrani, en el qual ha de buscar el seu lideratge, però “quan això passa, històricament entra en conflicte amb les dues ciutats que no poden permetre-ho, que són Madrid i París, dues ciutats cortesanes d’Estat modernes que necessiten que Barcelona sigui subsidiària”.

 

Sobre la possibilitat que l’exprimer ministre francès Manuel Valls opti a l’Alcaldia, ha dit que seria una bona notícia, perquè és un adversari digne de vèncer, evidenciaria que Barcelona és un pol d’atracció de talent i pel discurs que generaria, davant el qual es requeriria “una resposta substancial, no d’eslògans”.

 

“Barcelona ha de ser la resposta al model polític i social que Valls ha intentat imposar a França i Europa”, ha dit Graupera, que s’ha mostrat convençut que concorrerà i ha augurat que se centrarà en la immigració, amb una trajectòria que veu que estén a l’autoritarisme i a l’exclusió; en l’ordre públic, i a Espanya.

 

Ha advertit que ERC i els espais i partits sorgits de l’antiga CDC, inclòs el PDeCAT, “s’hauran d’entendre sí o sí si no volen que l’alcalde sigui ni Ada Colau ni Valls”, i que és millor posar-se d’acord amb un debat ciutadà i abans de les eleccions que després, i en un despatx.

 

Preguntat per si una candidatura de Valls seria un incentiu perquè els partits se sumessin a la seva proposta, ha defensat que unes primàries representen una opció tan positiva que haurien de ser acceptades per elles mateixes: “No són una estratègia electoral ni un mecanisme de selecció de personal, sinó un moviment de renovació de la política municipal i del projecte de ciutat”.

Ha destacat que ell i el seu equip volen garantir una organització neutral de les primàries, per la qual cosa s’apartaran per defensar la seva candidatura, i preveuen crear una sindicatura amb una persona proposada per cada candidat i en la qual ha proposat ANC i Òmnium que formin part.

 

Graupera ha assegurat que l’ANC ho consultarà, i creu que la participació de més partits i actors facilitaria la d’Òmnium, i ha assegurat: “Nosaltres no tenim cap pretensió de ser el comitè organitzador de les primàries” i que volen que tots els candidats comptin amb igualtat de condicions, amb eines que contemplarà el reglament, com a mecanismes per posar recursos a la seva disposició.

 

Ha recordat que la setmana vinent obriran una consulta sobre aquest reglament a les més de 32.300 persones que han signat per recolzar la proposta —i els que se sumin fins llavors–, mitjançant la qual podran votar “punts clau”, com si ha d’haver-hi un percentatge mínim de vots per formar part de la candidatura i el marge de negociació si PDeCAT i ERC decideixen sumar-se a la proposta i demanen canvis.

 

Preveuen un sistema de segona volta per triar el guanyador de les primàries i, si els candidats del PDeCAT i ERC volguessin participar en una tercera sense haver participat en les altres, podrien asseure’s a parlar, encara que és una cosa que no contempla el reglament, ha dit Graupera, que veuria adequat començar a definir el programa després de les primàries a la tardor i hivern, mitjançant una convenció ciutadana.

Graupera es va reunir aquest divendres amb Bosch, en una trobada en el qual el dirigent republicà va descartar de moment participar en les primàries i que va acabar en un “desacord amigable” amb moments còmplices que no representa el final de les converses, sinó el principi, segons Graupera.

 

Bosch li va preguntar per la seva postura en debats de ciutat, davant del que Graupera li va proposar abordar aquests assumptes en un debat públic: “Aquesta conversa m’agrada molta tenir-la, però la vull tenir a l’esfera pública davant de la gent, no en un despatx”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa