Els governs espanyol i basc començaran a negociar el traspàs de la Seguretat Social el 2021

Els dos executius començaran a parlar aquest mes de juny de la gestió de les presons

El govern espanyol i el basc han acordat començar a negociar el traspàs de la gestió de la Seguretat Social a partir del juny del 2021. L’acord s’ha pres en el marc de la reunió que han mantingut aquest dijous la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Carolina Darias, i el conseller basc de Governança Pública i Autogovern, Josu Erkoreka, durant la qual també s’ha pactat un calendari de traspassos de les altres 31 competències recollides a l’Estatut de Gernika i que encara estan en mans de l’executiu estatal. Els traspassos s’hauran de fer en uns terminis “raonables, assequibles i realistes”, segons ha indicat el Ministeri de Política Territorial en una nota de premsa posterior a la trobada.

Les xerrades entre les dues administracions van començar el 5 de febrer a Madrid i han continuat avui a Vitòria, “dins d’un clima de diàleg i cordialitat”. El compromís d’ambdues parts, s’afegeix des del Ministeri, és avançar, durant el 2020 i el 2021, “en la consecució de l’acord adoptat avui”. En aquest termini tots els ministeris competents, així com les diferents conselleries basques, iniciaran negociacions, primer en ponències tècniques i després en la comissió mixta de transferències, “per intentar assolir acords en totes les matèries que puguin ser traspassades al País Basc i pendents del seu Estatut”. Aquesta comissió es reunirà el 16 de març per aprovar els traspassos ja avançats en la negociació i corresponents al primer bloc del calendari: assegurança escolar, ajuts previs a la jubilació ordinària de treballadors afectats per expedients de regulació d’ocupació i productes farmacèutics.

Pel que fa a la resta de matèries, s’ha disposat un cronograma en quatre blocs durant el 2020 i el 2021 “amb terminis realistes i concrets en matèries complexes”. En aquest sentit, i pel que fa a traspassos en matèria de gestió econòmica de la Seguretat Social, l’executiu espanyol indica que és “important esperar al diàleg sempre en el marc del Pacte de Toledo”. En tot cas, els treballs per a l’inici dels estudis per a l’examen de matèries relacionades amb aquesta gestió “es traslladen al juny del 2021”. Pel que fa al traspàs de la gestió de les presons, començarà pel juny, amb l’objectiu que el procés “pugui concloure” abans d’acabar l’any.

Nou comentari