El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern tanca files amb la gestió de la pandèmia i lloa el sistema sanitari català
  • CA

“Res no ens farà desviar de la dedicació absoluta a la gestió de la pandèmia, perquè el país s’hi juga molt, ens hi juguem el present però també ens hi juguem el futur”. Així ho ha assegurat la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, en el marc del debat general sobre la gestió sanitària al Parlament, a proposta de Ciutadans. Budó ha assegurat que “Tenim un sistema sanitari posat a prova durant aquesta pandèmia, i que ha demostrat una gran capacitat de resposta i una gran flexibilitat per adaptar-se a les necessitats del moment, i tot gràcies, al compromís de tots els professionals del sistema”.

En aquest sentit, ha posat en valor que el president Torra encarregués a un grup d’experts independents l’estudi i elaboració de propostes sobre les actuacions de reforma del sistema sanitari: “Fa només unes setmanes van entregar el recull de les mesures per enfortir el sistema, i les tirarem endavant”, ha sentenciat.

Per la seva banda, el vicepresident amb funcions de president i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha assegurat que “la voluntat del Govern és seguir avançant-nos i anticipant-nos”, motiu pel qual es durà a terme un “reforç de l’atenció primària amb 3.800 nous professionals, seguir habilitant espais polivalents, 490 nous llits adaptats a UCI’s i els nous instruments de seguiment“. En aquest sentit, Aragonès ha posat en valor que “tenim un sistema de salut d’excel·lència i universal. Tenim uns hospitals de referència vinculats al món de la recerca perquè ens situen en el lideratge en molts àmbits i sabem que la primària és primordial i per això la reforcem”.

Aragonès també ha enviat un missatge a l’Estat emplaçant-lo a estendre el finançament específic de la covid-19 que rep la Generalitat fins que Catalunya pugui recaptar directament els impostos o compti amb un sistema de finançament “just”. Com ha explicat a l’hemicicle, el finançament de la Generalitat a través de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats (LOFCA) és “absolutament insuficient”. 

Per la seva banda, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha volgut recordar que “la primera reacció de l’Estat va ser un estat d’alarma recentralitzador, amb una visió molt lluny de la visió de la pandèmia adequada“, un fet que va dificultar la primera resposta de l’executiu català. Alhora, ha reconegut que “la crisi ens ha tornat a mostrar com d’important és treballar en un país amb equitat territorial“. Com Budó i Aragonès, Vergés ha defensat el sistema sanitari català: “Estem davant de moments difícils i em congratulo de com s’està treballant des dels departaments amb les altres administracions del territori”. Amb tot, Vergés ha reconegut que “les residències ens han mostrat la vulnerabilitat de la gent gran davant la Covid. No estaven preparades per una pandèmia”. 

 

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa