El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern presenta un nou protocol per aturar desnonaments

Catalunya encapçala els rànquings de desnonaments, en part, pels protocols que guien els tribunals alhora d’executar un desallotjament. De fet, malgrat que les persones que han de ser desnonades hagin pogut obtenir un certificat de serveis socials que acrediti la seva situació de vulnerabilitat, la decisió final la pren cada jutjat, i el procediment no es paralitza automàticament. Segons avança El Periódico, la Generalitat ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) un nou protocol en què es planteja que el certificat dels serveis socials sigui vinculant per suspendre els desnonaments.

Aquest nou protocol que ha presentat la Generalitat arriba després del rebuig del TSJC a un altre document presentat pel Govern. El passat mes d’octubre el president del TSJC, Jesús María Barrientos, va rebutjar el text que se li havia presentat i va enviar una comunicació al Govern conforme s’havia de mantenir el protocol ja existent, que data del 2013. Això va propiciar un nou xoc entre la Generalitat i el TSJC. Davant la decisió del TSJC, el Govern ha presentat recentment una nova proposta consensuada dins la comissió interdepartamental anomenada Grup de treball per a la garantia del dret a l’habitatge.

Els arguments del president del TSJC per aturar el protocol presentat a l’octubre es basaven en què “la legislació actual està canviant i està emmarcada dins l’excepcionalitat de la pandèmia de Covid”. El tribunal encapçalat per Barrientos explicava llavors que s’ha comprovat que la legislació del 2013 ha aconseguit “en gran mesura” els objectius que platejava quan es va aprovar. Per això, defensava que les previsions legislatives vigents “aconsellen no avançar en un document nou que pretengui protocol·litzar l’actuació dels jutjats quan coneixen d’un procediment en què una persona o família pot perdre el seu habitatge”. Aquest podria ser l’argument que tombés també el nou document presentat aquest dimarts.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Celedonio a desembre 28, 2021 | 19:08
    Celedonio desembre 28, 2021 | 19:08
    Ojalà els hi tombin aquest protocol. No pot ser què un/a/i assistenta social decidexi sobre el cas. Repeteixo, ojalà el TSJC tombi aquest protocol...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa