El Govern insta l’Estat a pal·liar les pèrdues pel canvi a l’impost de plusvàlua

El Govern ha retret al govern espanyol que no s’hagi pronunciat respecte la decisió del Tribunal Constitucional sobre l‘impost de plusvàlua. La consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha lamentat la sentència que afecta “la línia de flotació” dels ajuntaments, que ja estaven aprovant la base dels ingressos i la despesa per l’any vinent. La sentència del Constitucional, ha assenyalat, provoca un greu impacte sobre les hisendes locals, ja que l’impost de la plusvàlua és una de les principals fonts de finançament. “El govern espanyol ha badat”, ha lamentat la consellera.

“Trobem molt greu que s’hagi hagut d’esperar una sentència per anunciar a corre-cuita una solució. Les presses mai són bones conselleres”, ha assegurat Vilagrà, que s’ha compromés a treballar per tenir “més autonomia fiscal”. “Sovint s’ha actuat amb paternalisme i s’han envaït competències de la Generalitat”, ha lamentat la consellera, que també ha instat a treballar conjuntament amb el món local. “Hem de destinar més recursos al món local però cal derogar els paràmetres de l’actual llei d’estabilitat financera de l’Estat perquè tenallen la capacitat financera dels ajuntaments”, ha defensat.

“L’impacte de la sentència i de la nova forma de calcular l’impost impactara negativament a la forma de recaptar”, ha augurat la consellera, que ha assenyalat que aquest impost representa el 6% dels ingressos a les ciutats de més de 50.000 habitants. Les xifres “dramàtiques” preocupen, per tant, el Govern, que insta el govern de l’Estat a donar seguretat jurídica als ens municipals i als contribuents. “Esperem que el govern espanyol es plantegi compensar la pèrdua d’ingressos que suposarà el canvi en la manera de calcular l’impost”, ha demanat abans de recalcar que el problema ve de la “deficient llei d’hisendes locals” que no s’ha modificat abans de la sentència del Constitucional.

La voluntat del Govern, ha explicat, es transferir “de seguida que es pugui” els 42,5 milions de deute als ajuntaments. “El que preocupa ara és aquesta sentència de les plusvàlues”, ha explicat Vilagrà després d’admetre el deute de la Generalitat amb el món local.

Nou comentari