El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern balear recula i el castellà no serà llengua vehicular
  • CA

El govern de les Illes Balears ha reculat i ha decidit no incloure el castellà com a llengua vehicular a l’ensenyament, una decisió que havia aixecat molta polseguera després que la coalició del Partit Socialista, Més per Mallorca i Podem acceptés una esmena del PP a canvi de no votar en contra dels articles de la nova llei d’Educació que fan referència al model lingüístic. Després de saber-se que els populars no complirien la seva paraula i votarien en contra, el govern balear ha fet marxa enrere.

El conseller d’Educació, Martí March, ha acceptat rectificar la inclusió del castellà com a llengua vehicular, una decisió molt criticada per sindicats i entitats de la societat civil. L’apartat c) de l’article 133.1 del nou text que preparava Educació deixava en igualtat de condicions el català i el castellà, ja que tractava les dues llengües oficials “com a llengües d’ensenyament i aprenentatge del sistema educatiu de les Illes Balears, que tindran el caràcter de llengües vehiculars”.

Després de la maniobra del PP, el govern balear ha canviat d’estratègia i elimina el concepte “vehicular” per a les dues llengües, però a canvi blinda la presència del català en “com a mínim” la meitat de les hores lectives. La nova norma també dona als centres educatius l’autonomia suficient per poder incrementar aquest percentatge, mentre que el castellà també es pot fer servir com a llengua “d’ensenyament i aprenentatge”, però s’imposa el límit del 50% que marca el Decret de Mínims.

La setmana passada el Moviment per l’Escola en Català a les Illes va denunciar la renúncia “inacceptable” del govern balear per atraure el PP a votar a favor de la nova llei d’Educació, que es comença a debatre aquest dimarts al Parlament. El portaveu del Moviment i delegat de Plataforma per la Llengua Illes Balears, Ivan Solivellas, va acusar la presidenta balear, de tirar endavant una llei “sense consens, per a fer-se la foto i que menysté el català”.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bona, a mitges a febrer 21, 2022 | 14:25
    Bona, a mitges febrer 21, 2022 | 14:25
    Heu escoltat el poble. Però mireu si podeu posar un 75% de català com a mínim. Potser al gobierno i als Jueces ja els estaria bé
  2. Icona del comentari de: Ricard a febrer 21, 2022 | 14:37
    Ricard febrer 21, 2022 | 14:37
    Per fi una notícia bona.
  3. Icona del comentari de: Gonzalo a febrer 21, 2022 | 14:40
    Gonzalo febrer 21, 2022 | 14:40
    Decisión perfecta. Hay dos lenguas oficiales en las islas Baleares. Por lo tanto, la enseñanza al 50%.
  4. Icona del comentari de: EIVISSA a febrer 21, 2022 | 20:40
    EIVISSA febrer 21, 2022 | 20:40
    El castellà com sempre intoxican-ho tot, a balears català i anglés. I que li donguin al castellà.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa