El govern espanyol reformarà la llei per anul·lar les sentències de tribunals franquistes

Imposarà sancions econòmiques a qui no retiri simbologia de la dictadura i pretén il·legalitzar també les entitats que facin apologia del franquisme
Una placa franquista a l'entrada d'un edifici de Manresa
Una placa franquista a l'entrada d'un edifici de Manresa | ACN

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha anunciat aquest dimecres a la Comissió de Justícia del Congrés que el seu executiu vol dur a terme una “reforma integral” de la Llei de la Memòria Històrca “per declarar la nul·litat dels tribunals d’excepció franquista i les seves decisions i sentències”. També servirà, segons la ministra, per “impulsar des de l’àmbit públics les exhumacions” i crear una ‘Comissió de la Veritat’, a més de “ressignificar el Valle de los Caídos en els termes recomanats per la comissió d’experts que va estudiar la qüestió l’any 2011”. La reforma reforçarà “l’accés als arxius” i obligarà a “retirar la simbologia d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura” amb un procediment que inclourà “sancions econòmiques en cas d’incompliment”. A més, segons Delgado, el govern espanyol vol reobrir l’oficina de suport a les víctimes del franquisme i “estudiarà la manera de dur a terme la il·legalització de les organitzacions o associacions que facin apologia del franquisme”.


Delgado ha recordat que Espanya no pot continuar apareixent a les llistes de països que incompleixen els Drets Humans en matèria de memòria històrica. “És inacceptable que Espanya segueixi essent el segon país de món en desapareguts després de Cambodja”, ha dit en referència als desapareguts durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. Per aquest motiu ha anunciat que es crearà una direcció general que informarà de les tasques d’exhumacions i publicarà “un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura”. “No pot ser que persones de més de 9 anys es desesperin intentant recuperar les restes dels seus pares o familiars”, o que hagin d’anar a demanar empara a un altre país mentre hi ha “milers de víctimes amb indefensió judicial” i “passen els ans mentre les víctimes van desapareixent” vuit dècades després.

Comentaris
remigio III
Jo diria que, aquest, és un segon bon pas en la bona direcció. Comencem a dir i a oir les coses com són i, no caldrà canviar l'alfabet per a manipular les veritats.I deixar que el sol isca per on toca, malgrat que els governs no n'estiguen d'acord.
cebrià
Aprofito per denunciar l'Ajuntament de Cassà de la Selva (Gironés) per no retirar la simbologia franquista dels carreres malgrat haver-li demanat repetidament. Aquest Ajuntament és d' ERC. Vergonya!
Roser
Ja era hora. Ve massa tart. La majoria son morts a l'exili. D'altres a les cunetes o a fosses comunes. I els del valle de los caídos.. Es de justícia. Treieu d'una p. vegada tots els símbols franquistes i no calen més explicacions ni demora. Feu-ho JA!!!!
JordiP
A Viladecans encara hi ha un carrer dedicat al Marqués de Estella. Aquest senyor marqués era, senzillament, el general Primo de Rivera, senyor militar jerezano que va muntar una dictadura el 1926 per tal d'evitar explicacions al Parlament sobre el desastre d'Annual de 1921 (entre 9.000 i 14.000 morts, ni se sap) i la responsabilitat del borbó en tal massacre. Y de aquellos polvos vinieron estos lodos: una república dinamitada des del dia 15 d'abril de 1931 i rebel·lió militar a dojo.
JordiP
I, es clar, el cop fracassat de 1936 que va derivar en guerra civil, amb decisiva intervenció nazifeixista, amb resultat de 500.000 morts (120.000 encara a les cunetes) i 100.000 exiliats. Dues generacions dilapidades. un país arrasat, una deuda enorme, una societat en la misèria i una dura repressió criminal que encara dura. Gloriós.
JordiP
Com va dir Su Excremència el Generalísimo en 1938, "Si es necesario, fusilaré a media España". Amb això ja queda perfectament definida la situació. Com diu un comentarista precedent, amb paraules ambigües i equilibris eufemístics no arreglarem mai res. Els assassins són assassins, els lladres, lladres, els estafadors dels pobles són el que són, i els imbècils que parem el pompis encara som mes imbècils.
fran bcn
Sincerament, penso que la Historia es això, historia, no cal retirar ni treure res.....si ho féssim, ningú es recordarà de fets passats que s han d oblidar però no cal...

envia el comentari