El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol insisteix en la unitat i anuncia que desplegarà l’Exèrcit
  • CA

Quatre ministres han comparegut aquest diumenge a la nit al Palau de La Moncloa per anunciar les noves mesures adoptades per combatre el coronavaris. Han intervingut el ministre de Sanitat, Salvador Illa; el de l’Interior, Fernando Grande Marlaska; la de Defensa, Margarita Robles; i el de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, i tots quatre han insistit en la necessitat d’unitat de tots els espanyols per frenar el COVID-19. A més, Robles ha anunciat que desplegarà l’Exèrcit en totes les ciutats “on sigui necessari”.

El ministre de Sanitat ha anunciat que el govern espanyol posa a disposició de les comunitats autònomes els espais sanitaris privats, i també que els consellers de Sanitats puguin habilitar espais per a ús sanitari a espais públics o privats. També s’han adoptat altres mesures per l’assegurament dels béns i serveis necessaris per a la protecció de la salut pública. I, finalment, s’ha dictat una ordre de mesures per a garantir el subministrament d’informació i dades, que serà una vegada al dia, pel matí. “Som un gran país capaç de mantenir-se unit i no rendir-se davant les adversitats”, ha asseverat.

La segona en comparèixer ha estat la ministra de Defensa, Margarita Robles, qui ha començat destacant que “Espanya viu un moment difícil” i que “és un país seriós i els seus ciutadans també ho són”. “El decret d’alarma va unit a l’exigència que han de fer tots els espanyols per complir les normes”, ha insistit. Alhora, ha destacat que “les forces armades tenen la funció de vetllar pels drets i la seguretat de tots els ciutadans”.

La ministra de Defensa ha anunciat que s’han posat tots els efectius sanitaris militars a disposició, i que la unitat militars d’emergències s’ha desplegat a les set ciutats on tenen desplegament, tot i que demà es farà a altres ciutats. “El coronavirus no coneix de comunitats autònomes, és una amenaça a tota la sanitat pública”, ha conclòs Robles.

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha estat el tercer ministre en intervenir a la roda de premsa, i ha demanat a tots els espanyols que facin cas de les indicacions dels cossos i forces de seguretat. A més, ha explicat que s’ha dictat una ordre amb els criteris comuns d’actuació de les policies. “Només units combatrem el virus”, ha afirmat Marlaska, qui ha afegit que “la coordinació entre tots és l’eina més eficaç”. Finalment, ha assegurat que “no s’han produït incidents rellevants” i que s’han reduït “dràsticament” els desplaçaments per carretera.

Finalment, el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha dit que “els ciutadans han d’assumir la seva responsabilitat realitzant només els desplaçaments imprescindibles”, i ha assenyalat que “la mobilitat queda condicionada a l’obligació de tots de reduir el màxim rics de contagi i garantir la mobilitat imprescindible pels serveis públics fonamentals”. Alhora, ha explicat que “l’oferta de transport públic es redueix en un 50%”, excepte Rodalies.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa