La Moncloa menysprea la línia vermella d’ERC sobre els pressupostos

La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, va manifestar aquest dilluns que no pot creure’s que una força política com Esquerra Republicana de Catalunya pugui condicionar el seu vot sobre els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) a l’exigència de protegir el català a la nova llei de l’audiovisual. Rodríguez va dir que li sobtava aquest posicionament provinent d’un partit “amb responsabilitat institucional que en aquests moments presideix la Generalitat“.

Em sembla molt lloable, està molt bé, perquè també estan defensant la seva llengua i la seva cultura i per suposat ho respectem”, va indicar la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez en una entrevista a TVE. No obstant, va afirmar que els pressupostos espanyols “són molt més per al país en el seu conjunt i també són una oportunitat per a Catalunya”.

Rodríguez va recordar que la nov llei de l’audiovisual està en tramitació a “l’àmbit intern” del govern espanyol, motiu pel qual encara no es pots saber de manera detallada què inclourà la norma i de quina manera. De totes maneres, sí que ha dit que el govern espanyol vol ser “respectuós” amb la diversitat de l’Estat i “curosos” amb les llengües cooficials de l’Estat.

Esquerra Republicana de Catalunya va afirmar aquest dilluns que presentarà una esmena a la totalitat dels comptes espanyols si des de la Moncloa no s’anuncien mesures per blindar el català a la nova llei de l’audiovisual. Cal recordar que l’actual avantprojecte trepitja els drets lingüístics de catalans, bascos i gallecs, en tant que la transposició de la directiva europea no garanteix una mínima producció en aquestes llengües.

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, va explicar que la protecció de la llengua catalana és un obstacle important de cara a negociar els comptes que vol tirar endavant la Moncloa. La primera reunió formal entre ERC i el govern espanyol es va produir a finals de la setmana passada, i hi van assistir representants de l’executiu i dels republicans. De totes maneres, sí que hi ha hagut contactes entre les dues parts abans i després d’aquesta trobada. De totes maneres, la reunió no va aconseguir desencallar la negociació dels pressupostos. 

Comentaris

  ton c. Octubre 26, 2021 | 11:05
  home sra. portanveu, si tot aixó que diu ´es cumplis, aleshores potser si que li hauríem de donar la raó, peró ja els coneixem els socilistes espanyols i els altres també.
  socialistas españoles Octubre 26, 2021 | 11:58
  rodriguez ves a pastar fang. Ara espero que ERC, no vagi de farol Per cert isabel, forma part de la responsabilitat institucional, incomplir amb els compromisos adquirits
  Anònim Octubre 26, 2021 | 12:26
  Els votaran sí osí, amb el Rufián fent honor a l'es`sència semàntica del seu cognom; fotent al català una vegada més.
  Robert del Poblet Octubre 26, 2021 | 13:21
  Ui, que es calcin, ja veuran com respondrà el Rufiancito !
  Ricard Octubre 26, 2021 | 14:11
  “Em sembla molt lloable, està molt bé, perquè també estan defensant la "seva llengua i la seva cultura" i per suposat ho respectem”. Ja veiem com de "constitucionalistes" són els castellans. Ja veiem com d'"espanyola" és per a ells la llengua catalana. Després ens diuen "separatistes". Mercès per ser tan explícits.
  Gonzalo Octubre 26, 2021 | 16:09
  A ver, tontitos....este gobierno ya no da más de sí. O apoyáis estos presupuestos, o elecciones generales. Y porque en lugar de presionar con una ley audiovisual no lanzais un órdago de los de verdad? Fecha de referéndum, o retiramos el apoyo. Sólo sabeis llorar por las esquinas. Será que os gusta ir de víctimas.

Nou comentari