El govern espanyol distribueix més de 3,8 milions de mascaretes a les CCAA

Se n’han repartit 3 milions més a Creu Roja, Càrites i el Cermi per als col•lectius vulnerables

El govern espanyol ha repartit en els últims dies més de 3,8 milions de mascaretes quirúrgiques per reforçar la compra de les CCAA i facilitar que tinguin una “reserva estratègica”. La distribució, segons Sanitat, s’ha fet d’acord amb “les necessitats declarades” per les autonomies i el càlcul fet pel ministeri, que ha de garantir un mínim de cinc setmanes de consum. En concret, se n’han distribuït 500.000 a Andalusia; 250.000 a Astúries; 457.500 a les Canàries; 52.500 a Cantabria; 1,4 milions a Castella i Lleó; 500.000 a Galicia; 185.000 a la regió de Murcia i 500.000 al País Valencià. L’executiu, com ja va avançar el ministre Salvador Illa, també està conformant una reserva estratègica a nivell nacional.

L’objectiu de la distribució planificada, amb un periodicitat setmanal, busca agilitzar la identificació de les necessitats de reforç de material sanitari declarades per les CCAA i les ciutats autònomes. La iniciativa els ofereix tenir un coneixement anticipat sobre les quantitats de material que rebran de manera periòdica i fa un repartiment “equitatiu”. La creació d’una reserva estratègica d’aquest tipus de material és un dels indicadors de capacitat de sistema sanitari establert per passar de fase en el pla de transició cap a la nova normalitat.

Malgrat el repartiment d’aquests més de 3,8 milions de mascaretes, Illa ha instat a les CCAA, en el marc del Consell Interterritorial de Sanitat, a mantenir actius els processos de compra de material sanitari per fer front “a necessitats futures”. Les CCAA comuniquen els dimarts de cada setmana la quantitat de material que necessiten i, en cas que no ho demanin, el càlcul de material es fa en funció de les dades de existències i consum setmanal declarat el divendres anterior. L’objectiu és que tinguin un estoc per almenys cinc setmanes de consum. La fórmula s’aplica, de moment, a les mascaretes però està previst estendre-la a altres materials sanitaris, en funció de la demanda.

D’altra banda, l’executiu també està distribuint més de 3 milions de mascaretes per a col•lectius vulnerables a la Creu Roja, Càrites i el CERMI. El govern espanyol ha repartit entre les CCAA i altres organismes més de 117 milions de mascaretes entre el 10 de març i el 29 de maig. En total, la distribució de material sanitari a tot l’estat espanyol s’enfila fins a les 167.072.935 unitats.

Nou comentari