El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El govern espanyol aprova el fons covid-19 de 16.000 MEUR per a les CCAA
  • CA

El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha aprovat el fons de 16.000 milions d’euros de transferències directes i no reemborsables a les Comunitats Autònomes per a la recuperació de la covid-19. El fons per a la reconstrucció destinarà la major part, 9.000 MEUR, a despesa sanitària dels quals un primer tram de 6.000 es pagarà al juliol i el segon, de 3.000, al novembre. La portaveu del govern espanyol i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha destacat que és “una pilota d’oxigen real a les necessitats” de les autonomies i té uns “criteris objectius, raonables i transparents”.

En el repartiment del primer tram per a sanitat tindrà un pes del 35% la població protegida, d’un 30% els ingressos a l’UCI, d’un 25% les hospitalitzacions i d’un 10% les PCR totals. Pel que fa al segon tram de 3.000 MEUR, el pes de la població augmenta al 45%, els ingressos a l’UCI en tindran el 25%, les hospitalitzacions un 20% i les PCR el 10.

A educació es destinaran 2.000 MEUR, que s’entregaran al setembre. El criteri de repartiment serà de la població en funció del padró de les CCAA. La població de 0 a 16 anys tindrà un pes del 80% i la de 17 a 24 anys del 20%. Els 5.000 milions d’euros restants del fons aniran destinats a compensar la disminució d’ingressos per la caiguda de l’activitat i es pagaran al desembre. En el repartiment no estaran inclosos el País Basc i Navarra.

Destina 4.200 MEUR en funció dels impostos cedits no subjectes a liquidació. Els ingressos mitjans de cada autonomia tindran un pes del 60% i la població ajustada del 40. A més, 800 MEUR estaran dedicats al transport amb un 49% de l’import a repartir entre els consorcis de transport de Barcelona i Madrid.

Dotació per a les universitats

El fons inclou una dotació de 400 MEUR dins dels 2.000 per a educació a repartir entre les comunitats autònomes per afrontar les necessitats derivades del covid-19 a l’àmbit de les universitats i els centres d’educació superior. Segons el Ministeri d’Universitats els diners han de servir per impulsar els processos d’adequació d’espais que facilitin la transició, i per tant la feina i estudi dins de la fase de la ‘nova normalitat’.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa