El Govern enviarà d'aquí a poc a la Moncloa dos documents per negociar la reunió de gener

La consellera Elsa Artadi veuria amb "gran sorpresa" que Sánchez fes una proposta política que permetés negociar els pressupostos de l'Estat
La consellera Elsa Artadi
La consellera Elsa Artadi | ACN

El Govern enviarà dos documents a la Moncloa d'aquí pocs dies per negociar de cara a la reunió del gener. Així ho ha explicat la consellera de Presidència, Elsa Artadi, en una entrevista a l'ACN. La portaveu ha detallat que després de Reis la Generalitat enviarà al govern espanyol el resultat d'uns esborranys que ja "fa temps" que s'estan treballant, sobre la diagnosi de com s'ha arribat a la situació política actual, així com possibles solucions al conflicte. D'altra banda, Artadi ha reconegut que veuria amb "grans sorpresa" que el president espanyol, Pedro Sánchez, fes alguna proposta política que permetés negociar els pressupostos de l'Estat. La consellera també creu que una mediació internacional entre els dos executius seria "conseqüència natural" del comunicat conjunt del 20-D a Pedralbes.

 

Artadi ha puntualitzat que s'estan "acabant de polir" els papers per enviar-los al govern espanyol després de les festes nadalenques, d'acord amb el comunicat conjunt del 20-D. "Ens hem d'intercanviar diferents documents, ja els en vam entregar uns primers, però en tenim més que estem acabant de tancar". Precisament sobre la reunió de Pedralbes, la consellera troba que només el temps demostrarà si la trobada ha ajudat a establir pautes per enfortir la negociació: "Vam insistir que, o començàvem a trobar mecanismes, o el diàleg mai seria efectiu, i es quedaria en el pla retòric i discursiu", ha subratllat Artadi, que lamenta que fins ara la comunicació entre els dos executius hagi estat "escassa".

 

La consellera defensa que al gener també s'ha de "poder parlar de tot". Preguntada sobre si, en aquest sentit, plantejaran al govern de Sánchez un referèndum acordat, Artadi ha manifestat que és "evident" que el Govern manté que la solució passa pel dret a l'autodeterminació. De cara a aquesta tercera reunió política -que apunta a la segona quinzena del mes-, la portaveu espera trobar-hi un PSOE "dialogant".

 

La consellera Elsa Artadi
La consellera Elsa Artadi | ACN

 

Artadi ha descrit que el partit socialista es divideix entre una part que és "capaç" de fer una reunió entre Generalitat i Moncloa, pactar un comunicat conjunt i comprometre's a una nova reunió a curt termini, i "un altre PSOE" que demana el 155: "Veurem quina part s'acaba imposant, el que vol il·legalitzar partits i intervenir els Mossos, o el que vol intentar el diàleg". Això sí, la titular de Presidència té clar que els partits catalans no li deuen "res" a la formació que lidera Sánchez: "Ja vam ajudar que fos president, ara li toca a ell moure peça", ha apuntat. És per això que, ara per ara, Artadi no preveu que ERC i PDeCAT avalin els comptes espanyols: "Els pressupostos de l'Estat els veig molt i molt lluny". El Govern ha insistit sempre que una condició per a negociar els números de Madrid és que Sánchez faci una proposta política que respecti la sobirania de Catalunya: "Seria una gran sorpresa que, de sobte, hi hagués una solució política amb tots els mesos que ha tingut i no ha fet res".

 

El 20-D el president de la Generalitat, Quim Torra, va proposar a Sánchez una mediació entre els dos executius. Sobre aquesta qüestió, Artadi prefereix parlar de "testimoniatge", ja que aquesta fórmula tindria una actitud menys activa i més d'acompanyament, per poder explicar què està passant. Tot i això, la consellera admet que encara s'està en una "fase prèvia" a l'escenari de buscar aquesta figura externa. Sigui com sigui, reitera que el testimoniatge hauria de ser "internacional", i perquè el protagonitzés algú sense interessos propis en una negociació que ha de ser "amb igualtat de condicions".

 

"Quan reconeixes una intermediació, el testimoniatge o la intervenció d'un tercer, també reconeixes que existeix un conflicte, així com la sobirania o l'autoritat de la contrapart. Si poguéssim arribar aquí seria una passa endavant en la situació on som ara, perquè hi ha manca de reconeixement del que són la societat i les institucions catalanes", ha explicat Artadi durant l'entrevista a l'ACN. Finalment, la consellera troba que el govern espanyol hauria d'acceptar aquesta figura externa, ja que seria una "conseqüència natural" al comunicat pactat el 20-D. "Però si pot arribar al gener, més endavant o no passar, no depèn tant de nosaltres", ha subratllat, després de constatar que a Sánchez li manca "coratge".Comentaris
fan el contrari de ho que diu el poble collons activeu la republica aquests no mes volen autonomisme i a seguir pagant la seva p espanya canya a aquests politics botiflerots que ens volen retornar a la p espanya marxem ja i manem a aquiesta gentussa als abocadors fora botiflers
Marxem o que fem ? Ja vam votar República per majoria ,doncs a que esperem ? Tots sabeu que amb l,estat caspanyol mai no podreu negociar res ,ja que és un estat borbònic franquista dictador represor i mafiós ,doncs s'ha de apretar l.accelrador i anar cap a la Declaració Unilateral d,Independència ,tot lo demés es enganyar nos per mantindre els vostres tronos. No a aceptar els pressupostos d,Espanya ..
Penós.
No teniu cap força per a negociar RES. Tot això es perdre el temps. Això sí, podem estar contents que som gent de pau i molt bones persones i molt demòcrates, i anirem esperant que Santa Claus (disfressat de Comunitat Europea) un dia ens ajudarà molt, molt i molt.
Rosi
RES a negocià mentres tinguem hostatges i exiliats, ENTENEU QUE VOL REEESSSSS!!!!!!, ni presupostos ni hosties, ens es igual que no donguin un euro, NO ENS RENDIREM NI ENS DEIXEREM HUMILIAR PER UN PLAT DE LLENTIES,. començo a estar fins els ovaris de tots els politics.
jg
alguien dejará de marear la perdiz en la monarquia hispánica?
Joan Catasus i Marrugat
pep - manresa Aquests dies de festa han desaparegut els trolls que fins fa pocs dies infectàven aquest mitjà, sembla ser que el CNI no paga hores extres de festius, compten aquest 2019 amb seguir-nos espoliant als catalans per carregar les piles dels fons reservats. ............................................................................. et refereixes a ser espoliats els catalans am el CUPO VASCO io ?? , expliquet millor !!!!!
fu man txu
Negociar amb un dels membres del club del 155???? Es aixo tot el que ens podeu oferir?? Fem pena!!! No fa gaires dies un company frances de la feina em deia: "A França els governs tenen por al poble perque si no ho fan be, el poble es subleva. A Catalunya aixo no passa i aixi esteu". Aquest paio em va obrir els ulls i espero que us obri els ulls a tots. Visca Catalunya lliure i desobedient amb les injusticies!!!
ni un euro mes per pagar el CUPO VASCO oi Rosi ????
Rosi RES a negocià mentres tinguem hostatges i exiliats, ENTENEU QUE VOL REEESSSSS!!!!!!, ni presupostos ni hosties, ens es igual que no donguin un euro, NO ENS RENDIREM NI ENS DEIXEREM HUMILIAR PER UN PLAT DE LLENTIES,. començo a estar fins els ovaris de tots els politics.
aqui NO s'ha votat res !! no mentiu !! no s'ha votat res !! res !! res !!! tot un teatre !!!
Marxem o que fem ? Ja vam votar República per majoria ,doncs a que esperem ? Tots sabeu que amb l,estat caspanyol mai no podreu negociar res ,ja que és un estat borbònic franquista dictador represor i mafiós ,doncs s'ha de apretar l.accelrador i anar cap a la Declaració Unilateral d,Independència ,tot lo demés es enganyar nos per mantindre els vostres tronos. No a aceptar els pressupostos d,Espanya
Indepen : ni el 2019 ni el 3019, ni el 4019 !!!
Mientras Navarra y el Pais Vasco, gozen de los privilegios fiscales que gozan , contemplados y ratificados en la Constitución Española . Cataluña nunca sera Independiente !! lo entendéis ?? , repito : Cataluña nunca sera Independiente !!
Pelayo
Noche de fin de año españolaza en TV3.
Que??
Aquesta pijoflauta em posa dels nervis, no inspira cap confiança i em sembla una "niñata".
jordi
la republica no existe IDIOTA
federalista
l'unica republica independent que n'hi ha i n'haura en molts anys , es la republica galactica de star wars, que els catalans i resta d'espanyols veiem a tele 5 i a quatre, jajajajaj i no us preocupeu indepres que la republica galactica de star wars la veurem tots els catalans i espanyols tots els nadals jajajajaja,hui a FDF crec que fan reposicio del despertar de la forca.

envia el comentari