El Govern es compromet a aplicar el Pacte Nacional per la Llengua

El president del Govern, Pere Aragonès, s’ha compromés a “dotar el català de tots els instruments” per seguir sent la llengua vehicular de la societat catalana. El president ha promés aplicar el Pacte Nacional per la Llengua, que va rebre el 85% del suport de la cambra al debat de política general del passat setembre. Aragonès ha assegurat que el Govern treballa per blindar la llengua a l’àmbit audiovisual, no només amb la llei pròpia sinó “de govern a govern” amb el govern espanyol a partir de la negociació de quotes que protegeixin el català. “La nostra és una de les llengües de països sense Estat que té més ús a Internet”, ha celebrat el president, que ha promés que “el català tindrà molt futur”.

Les dades, però, demostren que la salut del català no millora, sinó que empitjora. Vuit de cada deu catalanoparlants canvien de llengua quan algú els parla en castellà, segons recull l’InformeCAT 2021. La majoria de catalans claudiquen davant la llengua espanyola per “respecte” o “educació“, mentre que una minoria fan aquest canvi perquè creu que en la seva llengua materna no els entendrien. La Plataforma per la Llengua ha presentat aquest nou informe aquest dimecres, i indica que des del 2005 s’ha perdut un milió i mig de parlants habituals de català. Actualment el parla habitualment només el 32,4% dels habitants del domini lingüístic català.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies (ACN), la Plataforma per la Llengua ha assegurat que el català es troba en una situació “d’emergència lingüística“, i ha assenyalat que l’InformeCAT 2021 inclou unes dades “preocupants que demostren” la situació “en què es troba la llengua catalana”. El president de l’entitat, Òscar Escuder, ha indicat que per protegir el català cal entendre que la nostra llengua “no està tan bé com ens han volgut fer creure”. Ha assegurat que tot i que parlen d’emergència lingüística no volen caure en el catastrofisme. “Volem estar entre les llengües normalitzades i no entre les residuals“, ha afegit.

Comentaris

    Català Novembre 04, 2021 | 07:28
    Aixó, el T.C. ho anula "Ipso facto".

Nou comentari