El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
El Govern assistirà a la conferència de presidents autonòmics
  • CA

El Govern assistirà a la conferència de presidents autonòmics del 26 d’octubre. La portaveu, Meritxell Budó, ho ha confirmat durant la roda de premsa d’aquest dimarts al migdia a Palau, posterior al Consell Executiu, però ha deixat en l’aire si el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, serà el representant de la Generalitat. La consellera ha argumentat que quan es conegui l’ordre del dia de la reunió ja es decidirà qui hi participa, tenint en compte que “no hi ha president”. Budó considera que la trobada és “important” perquè s’hi podran defensar els interessos de Catalunya. D’altra banda, la portaveu ha reiterat que el Govern participarà de la taula de diàleg si l’Estat accepta parlar d’autodeterminació i amnistia.

Tot i que la llei de Presidència estableix que el vicepresident amb funcions de president serà l’interlocutor amb l’Estat, Budó no ha concretat si serà Aragonès qui representarà la Generalitat a la conferència de presidents. La consellera ha asseverat que no està posant “en dubte” les competències “de ningú”, però ha insistit que Catalunya no té president -després de la inhabilitació de Quim Torra-, de manera que el Govern ha de valorar qui envia a la trobada. En aquesta reunió també hi participarà la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, per debatre sobre el repartiment dels fons europeus. A Espanya li’n pertoquen 140.000 MEUR.

 

Taula de diàleg

Per altra banda, Budó creu que la taula de diàleg es podria reunir “demà mateix” si hi ha voluntat per part de Madrid per parlar de l’amnistia i l’autodeterminació, i abordar el conflicte polític. La consellera ha remarcat que no hi ha “cap novetat” i que l’Estat encara no ha concretat la seva proposta de l’ordre del dia. Cal recordar que Aragonès va mostrar fa dies el seu escepticisme de cara a tornar a reunir aquesta eina de negociació abans de les eleccions, previstes pel 14 de febrer de 2021.

 

Un any de la sentència

Aquest dimecres, 14 d’octubre, farà un any de la publicació de la sentència del Suprem pels fets de l’1-O, que va confirmar l’empresonament dels líders independentistes. Per aquest motiu el Govern farà una recepció oficial de l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC).

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa