El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Barra lliure de la fiscalia per insultar Boye: “Defensa causes polèmiques”
  • CA

Un dels fiscals del Tribunal Suprem, José Miguel de la Rosa Cortina, no veu motiu de condemna ni de retret judicial, ni que vulneri l’honor insultar, faltar al respecte o emetre expressions feridores contra l’advocat Gonzalo Boye, perquè, “no és un simple advocat”. “Moltes de les causes en què intervé es caracteritzen per ser extremadament polèmiques i per generar debats d’alta tensió política, com per exemple, el procediment contra el senyor Puigdemont“, argüeix el fiscal en un extens informe del passat 21 de desembre en el marc d’un recurs davant el Tribunal Suprem.

L’opinió del fiscal, a la qual ha tingut accés El Món, s’incardina en el procediment judicial que es va iniciar arran d’unes publicacions per part de Libertad Digital contra el lletrat. En concret, diverses notícies del mitjà i del periodista Alfonso Rojo que el titllava, entre d’altres, de “facinerós”, “etarra”, “exterrorista”, “un fals progre que es nodreix de la pasta del narcotràfic”, “sinistre personatge”, “ocellot”, “impresentable”, “perillós”, “esgarrifós”, “gentola”, “trampós”, “brut”, “immoral carceller” o “element criminal”. Uns qualificatius que en primera instància no van ser condemnats. Segons el jutge eren expressions que s’havien de posar en relació amb “allò que es pretenia informar” i, per tant, “havien de ser catalogades d’expressions crítiques que minimitzen la càrrega ofensiva que poden comportar, i havia de prevaldre, per tant, el dret a la informació”.

La defensa de Boye va recórrer i l’Audiència de Madrid sí que hi va veure una dura vulneració del dret a l’honor i a la pròpia imatge de l’advocat de l’estratègia internacional del Procés. Així, els magistrats sentenciaven que la “finalitat perseguida per l’informador respon a una intenció injuriosa, denigrant i desproporcionada, que sobrepassa igualment els límits de la llibertat d’informació per lesionar injustificadament el nucli tuïtiu del dret a l’honor de les persones”. La condemna obligava a publicar durant una setmana a la web, Twitter i Facebook la sentència. Però el mitjà va interposar recurs davant el Tribunal Suprem.

En aquest recurs, el ministeri fiscal torna a ser part i emet un informe amb què demana la revocació de la sentència condemnatòria. Ara bé, sorprenen els arguments. Si bé el fiscal admet que “algunes de les expressions i valoracions emprades a les publicacions del demandat són, sens dubte desagradables, molestes i feridores” assegura que cal contextualitzar-les. “Cal valorar el fet que les expressions es fan servir en el context de la crítica a l’acció d’un personatge amb una projecció pública notòria”, apunta. “El senyor Boye no és un simple advocat”, avisa i li retreu que va es va presentar com a candidat al Parlament Europeu quan la Junta Electoral va impedir fer-ho a Carles Puigdemont. “Ha actuat com un polític”, al·lega. També utilitza com a excusa que Boye va ser propietari de la revista satírica Mongòlia.

En definitiva, la fiscalia demana fer un “judici de ponderació i proporcionalitat” per entendre, com el ministeri públic fa, que no hi ha vulneració de l’honor i la imatge del lletrat. Com a exemple, recull l’expressió abogado del cocomocho” que es refereix a la seva condició de lletrat del president a l’exili, i que el malnom va ser utilitzat per diversos mitjans. “Si l’expressió es considera insultant, ho serà per al senyor Puigdemont, no per al demandant”, conclou el fiscal.

El fiscal De la Rosa també remarca que si bé les expressions poden tenir “indubtables connotacions pejoratives” cal tenir present que s’expressen en “contextos de tensió i polèmica i en relació amb un personatge de rellevància pública, com a advocat en causes polèmiques i mediàtiques, com a editor d’una revista satírica, que s’ha situat voluntàriament en primer pla de l’actualitat, que ha arribat a exercir com a polític i que va ser condemnat per un delicte detenció il·legal”.

Per tant, “no tenen prou entitat per a una condemna per lesió al dret a l’honor”. De fet, la conclusió és que hi ha barra lliure per insultar Boye perquè la seva notorietat pública el deixa sense drets. Tot pel fet de defensar Puigdemont i l’exili o “haver interposat una querella contra el magistrat instructor del Procés, Pablo Llarena”.

Curiosament, aquest fiscal va ser el que va assistir José Manuel Maza quan l’aleshores fiscal general de l’Estat va remetre l’informe sobre les conseqüències penals d’un possible referèndum d’autodeterminació. Va ser un dels creadors, com a cap de la de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, de l’arxiu batejat com a Más dura será la caída. A més, De la Rosa ha estat un dels ponents del Claustre de l’Schola Iuris, un think tank creat a l’ombra del comissari José Manuel Villarejo.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Francesc a gener 16, 2022 | 23:41
    Francesc gener 16, 2022 | 23:41
    Segons aquest fiscal, el sr. Boye es mereix tot el que li passi només per defensar, amb éxit per cert, a una persona que no li agrada. Ha dinamitat, amb els seus comentaris i arbitrarietat, la tasca d'un advocat defensor. Com a ciutadà, un fiscal així és un perill públic.
  2. Icona del comentari de: Lluís Solé a gener 16, 2022 | 23:43
    Lluís Solé gener 16, 2022 | 23:43
    ..."hi ha barra lliure per insultar Boye perquè la seva notorietat pública el deixa sense drets". Doncs a partir d'aquesta premisa, es deu poder insultar al rei i tot "cristu" que tingui aquesta notorietat publica.
  3. Icona del comentari de: Espanya = injusticia a gener 17, 2022 | 00:29
    Espanya = injusticia gener 17, 2022 | 00:29
    Però aquests desgraciats quina imparcialitat demostren?? Aquesta fiscalia es tindria que portar amb noms i cognoms davant la fiscalia europea, ja prou de tanta toteria, estem fins els nassos de tot això.
    • Icona del comentari de: Pere LLimonera i Citronell a gener 17, 2022 | 16:26
      Pere LLimonera i Citronell gener 17, 2022 | 16:26
      FuigPelMón el escapista, fugado longevo / miente y crea sofismas, con desparpajo tal, / que su falta de ética recuerda al del "y tal y tal..."; / aquel mafioso, político y futbolero... / Las tribulaciones del pastelero loko con demasiado ego / en el llano país de mejillones y cerveza sin igual, / donde Napoleón tubo su Waterloo fatal / han tornado a pelomocho en un charnego. / Si promete no ser mas golpista de nuevo, / pediremos, constitucional, pero magnánima Justicia circunstancial...
  4. Icona del comentari de: Para compte company a gener 17, 2022 | 00:34
    Para compte company gener 17, 2022 | 00:34
    Quico, en Puigdemint no és un senyor, és el MHP del Goverm Legítim de Catalunya. I ho és per que el van votar els catalans a les urnes democràtiques de Catalunya. Obbiar això és validar el 155.
    • Icona del comentari de: Enterate a gener 17, 2022 | 07:35
      Enterate gener 17, 2022 | 07:35
      Este personaje que defiendes no ha ganado nunca unas elecciones, haber si te enteras Paraná, las dos ultimas, 1 Arrimadas y la última 2 Salvador Illa, pero ahora vendras con el rollo de que no pudieron formar gobierno ninguno de los dos, lo dicho ese personaje nunca ha ganado unas elecciones.
      • Icona del comentari de: JordiP a gener 17, 2022 | 09:38
        JordiP gener 17, 2022 | 09:38
        1- Haber si te enteras de que "haber" es "a ver", palurdo. 2-A ver si te enteras de que Puigdemont va ser descabalgat de la Presidència de la Generalitat de Catalunya per l'aplicació al Govern de la CA de l'Article 155 de la Consti'78, en el que va constituir un flagrant incompliment de la legislació espanyola en la elàstica i viciosa interpretació del procediment d'intervenció del Gobierno central. Això va ser un autèntic cop d'estat, i era el primer. El 2010, el caducat i esbiaixat TC va extralimitar-se de les seves funcions en redactar de nou la part del nou Estatut de Catalunya que li agradava. Un Estatut que havia estat escrupulosament confegit complint fil per randa la legislació correspondent, amb àmplia majoria del Parlament de Catalunya, refrendat pel poble de Catalunya, aprovat pel Parlamento espanyol i refrendat pel Cap de l'Estat. A ver si te enteras.
      • Icona del comentari de: JordiP a gener 17, 2022 | 09:43
        JordiP gener 17, 2022 | 09:43
        Per cert, Supersavi: si Puigdemont no va ser elegit President a les primeres eleccions després del 155 és perquè va ser expressament vetat pel Gobierno. I Jordi Sànchez, també. I Jordi Turull va ser detingut després de la primera votació al Parlament, quan s'esperava que la segona, l'endemà, pemetés elevar-lo a la Presidència. A ver si te enteras.
      • Icona del comentari de: JordiP a gener 17, 2022 | 09:46
        JordiP gener 17, 2022 | 09:46
        I una altre cosa, zote: el sistema quasi democràtic espanyol es basa en l'elecció indirecta, de manera que el Pesident no és elegit directament pels votants sinó pels representants dels votants, els diputats. Per tant, si l'Arrimadas i l'Illa no han estat presidents ha sigut en puntual i rigorós compliment de la normativa vigent. A ver si te enteras.
      • Icona del comentari de: La Voz de la conciencia a gener 17, 2022 | 10:07
        La Voz de la conciencia gener 17, 2022 | 10:07
        tu rei 'preparao' y tu ex-rey 'campechano' conocido por trapicheos ilegales tampoco ganaron ningunas elecciones y ni fueron escogidos por nadie que no fuera un asesino dictador. Y por cierto el apaño militar-franquista que llamais constitución realmente no recoge la inviolabilidad de semejante individuo frente a vulneraciones de la ley a título particular. Pero claro en el norte de Africa la república bananera hace lo que hace.
    • Icona del comentari de: teix a gener 17, 2022 | 09:45
      teix gener 17, 2022 | 09:45
      Doncs mira, Enterate (a la teva llengua materna es posa un accent, així: Entérate), aquest senyor, que tu en dius “personaje”, certament, no ha guanyat mai unes eleccions però si tinguessis la més mínima punyetera idea de la constitució (en minúscula, perquè no es mereix més) i de les lleis d’elecció del President, sabries que no cal
  5. Icona del comentari de: Anònim a gener 17, 2022 | 00:35
    Anònim gener 17, 2022 | 00:35
    La libertad de expresión que es solo para Valtonic y todos los que a ti te parezca bien,este abogado es un personaje público,así que aguante lo que le digan.
  6. Icona del comentari de: teix a gener 17, 2022 | 08:36
    teix gener 17, 2022 | 08:36
    L’ofensa, segons d’on vingui, és l’elogi més gran i, si ve del Rosa Cortina, encara més. Vaja quin enfilall! O vaja quines cagarrines, que, en el seu cas ve a ser el mateix A falta de raó, els fiscals del procés, s’inventen mentides que aquells jutge emparentats reben com a llaminadures i amb delit i refocil·lació
  7. Icona del comentari de: JordiP a gener 17, 2022 | 09:27
    JordiP gener 17, 2022 | 09:27
    Jo tenia un amic manxec, molt i molt castellà. Entre les frases i brometes "simpàtiques" que dedicava a Catalunya i els catalans (eren els anys 70) n'hi havia una de molt característica que no savíes si era elogiosa o pejorativa. "Al vino catalán se le nota el escolti". Doncs aquesta vé a ser la serietat del que ha dit el fiscal aquest: com que al Boyé de li nota alguna mena d'"escolti", doncs pal i tentetieso. Molt jurídic, tot plegat. Així va el país, és clar.
  8. Icona del comentari de: Doctor Strangelove a gener 17, 2022 | 10:06
    Doctor Strangelove gener 17, 2022 | 10:06
    I no li diuen Mortadelo? Doc.
  9. Icona del comentari de: jg a gener 17, 2022 | 10:10
    jg gener 17, 2022 | 10:10
    pero si esos insultos le encantan al amigo boye como buena prima donna
  10. Icona del comentari de: Ricard a gener 17, 2022 | 13:33
    Ricard gener 17, 2022 | 13:33
    Això és una mostra més de que la xenofòbia (prejudicis en aquest cas ètnics) dels castellanistes prima sobre els valors democràtics més elementals. Pel que sembla les opos de fiscal no garanteixen que defensin les víctimes dels delictes. I en aquest cas el criminal és el mateix fiscal! Les seves paraules són incompatibles en la seva condició d'home de lleis i de servidor públic.Trist per criminal. Fins quan aquest Estat racista permetrà aquest escàndol monumental?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa