González Laya diu que el problema de l’independentisme és “de cadires” i no amb Espanya

JxCat emplaça l'Estat a respectar els Drets Humans si no vol ser "la vergonya d'Europa"

La ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, ha negat aquest dimecres l’existència de cap conflicte entre Catalunya i Espanya, i ha assegurat que tot plegat “és un problema intern de cadires i de rivalitats” entre les forces independentistes. “Catalunya no està en conflicte amb Espanya, i estan confonent una part amb el tot, perquè qui està en conflicte és l’independentisme amb la seva societat”, ha sentenciat. Segons la titular d’Exteriors, “la solució a la crisi plantejada per la reivindicació independentista del Govern i d’una part de la societat catalana ha de trobar-se començant per la mateixa societat catalana i després anar junts en el si de la societat espanyola”. Ha recordat que “cap autoritat, govern o organisme internacional ha reclamat una intervenció internacional per resoldre la situació de Catalunya i Espanya”.

González Laya ha fet aquestes afirmacions durant la sessió de control al Congrés en resposta a la pregunta de la diputada de JxCat Mariona Illamola, que li ha retret que comparés l’1-O amb l’assalt al capitoli en una entrevista al New York Times o que afirmés a la televisió estoniana que a l’Estat no hi ha presos polítics i que Puigdemont gaudeix de tots els drets i llibertats.

Illamola ha recordat a la ministra que els Estats Units han inclòs la situació que es viu a Catalunya al seu informe sobre els Drets Humans. “A l’estranger veuen que la seva resposta a la minoria nacional catalana és la presó i l’exili”, ha afirmat la diputada, que li ha recordat que el 52% dels votants catalans volen la independència.

“Inverteixin menys en propaganda i més en promoure els valors de la Unió Europea en els seus compromisos internacionals”, ha dit Illamola, perquè “volen liderar la defensa dels defensors dels Drets Humans, però no els reconeixeran l’autoritat si Cuixat i Sànchez estan a la presó. Per aquest motiu ha emplaçat l’Estat a “abandonar la via turca” per no ser –com va dir la CNN- “la vergonya d’Europa”.

Campo defensa la “imparcialitat” de la Fiscalia

Pocs minuts després la diputada d’ERC Monterrat Bassa ha adreçat una pregunta al ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, sobre el paper de la Fiscalia en la “repressió” a Catalunya. “Som conscients que hi ha uns tribunals i fiscals que s’erigeixen com a venjadors de la pàtria, però la Fiscalia és una i respon amb estructura jeràrquica davant la Fiscal General de l’Estat”, i “si Delgado és incapaç de frenar els fiscals venjadors o cal canviar la llei o a la Fiscal General de l’Estat”, ha dit Bassa.

En la seva resposta el ministre ha assegurat que la Fiscalia “respon al principi de legalitat”, i “actua amb imparcialitat i sota els principis d’unitat d’acció i independència jeràrquica en defensa dels ciutadans, de la legalitat i de l’interès públic”. “El govern ha de tenir relació amb el ministeri fiscal, però és una relació que té amb tot el poder judicial, amb respecte a la legalitat i al rol de cada actor”.

Comentaris

  Luna Barceló 14/05/2021 1:47 pm
  “Catalunya no està en conflicte amb Espanya, i estan confonent una part amb el tot, perquè qui està en conflicte és l’independentisme amb la seva societat”. Sra. González Laya, sap vostè molts idiomes, té una carrera de dret però no té n'idea de història i menys pel que fa a Catalunya. Per tant seria molt recomanable que faci un esforç i abans de parlar estudií o calli i no es fiqui allà on no la necessitem. Dediquis als seus collars, ulleres i mocadors a més de la roba que ja ha demostrat que li encanta i no vingui a donar lliçons després de viure fora 30 anys de l'estat. Suposem que aquests retorn es deu a que ja té una edat i cerca la manera de tenir una bona jubilació que li pagarem tots els que si hem viscut i vivim entre d'altres llocs a Catalunya.
  Ciutadà 12/05/2021 7:17 pm
  Soc dels molt que no tenim cap càrrec i som independentistes convençuts
  quim 12/05/2021 6:32 pm
  de cadiras iespanyolas
  Pepista 12/05/2021 6:04 pm
  Fes un referendum sense trampes i veuràs que passa.
  ton c. 12/05/2021 5:44 pm
  sra.que no es recorda dels pressos polítics i els exiliats, aixó també és un problema de......seguim.
  Ramon 12/05/2021 4:42 pm
  La futura gran batalla política a Catalunya és la que disputaran a Tavèrnia el PSC i Vox. Tant de bo que Vox creixi. Quant més, millor per nosaltres.
  uno que vive en Tabarnia 12/05/2021 3:43 pm
  menys mal que aquesta Sra apart de menistre es un cap que pensa, catagoria de menistre de Ñ
  Pep 12/05/2021 2:01 pm
  Esta le ha pedido permiso a Biden para poder hablar?
  Ricard 12/05/2021 2:00 pm
  L'habitual cinisme dels racistes anticatralans. Mentre la repressió dels compatriotes de la ministra afecta mil-lers de catalans, mentre el seu partit sí va fer repetir eleccions, ens alliçona sobre el "problema" de l'independentisme". ja ho sap Senyora, el problema de l'independentisme, és a dir de la Llibertat, és Vostè i els seus compatriotes racistes.
  Català 12/05/2021 12:16 pm
  Malauradament, crec que teniu raó, mestressa.
   Ricard 12/05/2021 1:57 pm
   Un català que li cal dir-se "català"? No s'entén.
    Pep 12/05/2021 2:01 pm
    Esta le ha pedido permiso a Biden para poder hablar?
  mala peça l'un i l'altre 12/05/2021 11:23 am
  com m'agrada que la ministra de exteriores de la una grande y libre, parli de l'independentisme a Catalunya. El problema no son les cadires, el problema és que els catalans som únics, en crear-nos problemes nosaltres mateixos campo, no me hagas mas reir, com va dir el teu jefecillo, de quien depende la fiscalia ... no hace falta decir nada mas "señoria"

Nou comentari