Gonzàlez: “El feixisme sempre l'ha monopolitzat el nacionalisme espanyol, no el català"

La UCE acull la presentació del llibre “El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)”
Arnau González, en un moment de la presentació del llibre
Arnau González, en un moment de la presentació del llibre | Josep Maria Montaner

 

“Feixistes catalanistes, sí, n’hi ha hagut, i potser molts, però feixisme catalanista, no”. Aquesta és una de les conclusions d’un llibre titulat “El catalanisme davant del feixisme (1919-2018)” (Ed. Gregal, 2018), que firmen els historiadors Arnau González, Enric Ucelay-Da Cal i Xosé Manoel Núñez Seixas. Un estudi dens i profund sobre la relació del feixisme i el catalanisme que  conclou que “a Catalunya el feixisme  l’ha monopolitzat l’espanyolisme”. 

 

Segons González, que aquesta tarda ha presentat l’estudi a la Universitat Catalana d’Estiu, el “llibre tanca un debat” que a volte sha estat incòmode i més en un entorn polític i mediàtic que utilitza el concepte de feixisme amb una gratuïtat desmesurada. L’exemple dels atacs al president Quim Torra  titllant-lo de feixista, supremacista o nazi. “Són discursos polítics presentistes i manipuladors”, ha assegurat. 


 

La tesi a la que arriba el llibre és que “l’extrema dreta catalanista ha existit però mai ha estat principal perquè mai ha trobat la societat en què hauria pogut encaixar”. “El feixisme l’ha monopolitzat l’espanyolisme, el nacionalisme espanyol”, ha enfatitzat. Una situació que, per en González, no s’esdevè “perquè el catalanisme tingui cap antídot ni vacuna, ni que només es vinculi a una visió democràtica i oberta sino perquè no ha considerat l’estat l’organització idonia per administrar-se, o en qualsevol cas l’ha volgut reformar, o tenir una parcel·leta d’un Estat”. “La pregunta en l’entorn històric del feixisme és com es pot ser feixista sinó és independentista per tenir un Estat que apliqui el poder”, planteja el llibre quan precisament “el feixisme es basa en l’Estat, en el poder estatal per sobre de tot  i en l’ús de la violència”. Un independentisme que era representativament minoritari ja que fins i tot Francesc Macià plantejava un micro estat dins un altre Estat. 


 

 

La sort que en els moviments polítics de Catalunya no hi hagi hagut un festeig seriós amb el feixisme també és a causa que “la cronologia política espanyola no ho ha permès”. “Com exemple l’expressió franquista de rojo separatista” per referir-se als independentistes. En qualsevol cas, el llibre no esquiva noms complexos de la història com Josep Dencàs, o els Germans Badia que el tòpic els ha assenyalat com a feixistes. El llibre sí que recull informes de diplomàtics italians que apuntarien el reconeixement de feixista de Dencàs però en cap cas haurien tingut una incidència en “l’espai polític i social” ni van tenir espai per posar en marxa un “corrent autoritari i violent”. Fins i tot, el llibre apunta la creació del Partit Nacional Socialista amb deu militants. 


 

 

En qualsevol cas, Catalunya podia tenir tots els números per ser una plataforma de partits feixistes perquè tenia “conflictes moderns” -vagues- i així ho advertien en veure les batusses de la policia de la Generalitat amb els comitès de la CNT o el lideratge de Macià. En canvi, no va reeixir perquè no va trobar espai ni polític ni social i el mercat ideològic se’l va quedar el nacionalisme espanyol que tenia l’ingredient indispensable: l’Estat, com van valorar els feixistes italians i els nazis alemanys. 

Arnau González, en un moment de la seva intervenció
Arnau González, en un moment de la seva intervenció | Josep Maria Montaner

 
Comentaris
Ramon
Sí, és veritat, nosaltres hem estat més comunistes que feixistes. Seria bo que quan tornéssim a intentar la independència ja siguéssim demòcrates.
Pep - Marresa
“El feixisme sempre l'ha monopolitzat el nacionalisme espanyol, no el català" el catala es un feixisme de pandereta i barretina.
Espanya ens roba el fascisme.
Y eso que teníamos todas las papeletas, porque teníamos huelgas y todo. Menudo disgusto.
assumpció cantalozella
un país supeditat a un Estat etnicista i colonitzador rarament pot fer volar coloms sobre la superioritat de la seva ètnia...tot i que...a inicis del XX...els catalans se sentien molt per damunt de l' obscura cultura española d'aleshores...
FÈNIX 2019
El problema és que el feixisme espanyolista violent és tolerat per l'Estat. En canvi, la dissidència pacífica nacionalista catalana és una amenaça que s'ha d'EXTERMINAR o DESINFECTAR. Tot plegat perquè vivim dins un Estat TERRORISTA amb arrels fortament feixistes. Recordeu els GAL?
Jordi Català Sobirà
espanya és profundament feixista per tradició històrica, el seu feixisme entronca amb l'imperalisme castellà dels segles XVI-XVII i, en veritat, l'espanya actual mai ha deixat de ser Castella amb la seva vocació conqueridora i assimiladora. Necessiten espoliar els territoris conquerits per mantenir el xiringuito d'una casta de privilegiats i lladre, única raó de ser del seu estat que mai s'ha democratitzat de debò, ni modernitzat ni europeïtzat de debò.
Espoli rere espoli
Lliçó d'Història: Castella-Espanya, les elits durant vuit segles van viure del botí robat d'al.Andalus; 500 anys espoliat d'Àmèrica i ara de Catalunya, Ses Illes i el País Valencià. Viure de violència i robatoris no allunya del feixisme. Els pobres pan con cebolla o l'atur. Per què ho accepteu, pobres?
Ramon
Segons que va informar-nos a FAQs, l'Espanya del Frente Popular "matava" mentre que l'Espanya franquista "massacrava". La xifra de morts, Paracuellos i Màlaga, molt similar. No hi entro, en si la xifra està igualment contrastada i acceptada en tots dos casos. Em limito a dir que resulta que els uns "mataven" i els altres "massacraven".
Jordi (Català i Suís)
Tot és molt més simple: impossible tenir un feixisme català en un país ocupat i colonitzat pels Espanyols. Per què? Doncs perquè si el feixista és català serà un patriota i lluitarà contra l'Ocupant i Colonitzador espanyol, com qualsevol altre patriota socialista, comunista, centrista, liberal, etc.
Laura
Feixisme és el fa el Torra amb els presos polítics: Forn empresonat en una presó catalana, tancat per funcionaris catalans, encerclat de policia catalana, oprimit pel propi govern català... i en Mas a la platja i el Puigdemont i el Comín de barbacoa, aquesta independència és feixisme...
Jordi (Català i Suís)
La gran collonada a CAT és allò dels "nostres germans ibèrics lluitadors contra el Feixisme". La collonada ha durat fins ara. Recordo a finals del 1975 una reunió a l'Hospitalet de la Coordinadora d'Instituts on em vaig trobar amb en Jimenez Losantos que va exigir educadament que parléssim en espanyol. Era un germà espanyol lluitador contra el Feixisme !!! Al.lucinant, oi ?
Jordi (Català i Suís)
França sota ocupació dels Alemanys: 1940-45. La Resistència Francesa tenia dotzenes de components ideològics: comunistes, socialistes, ... i fins i tot l'extrema dreta que odiava els Alemanys, Pétain i els Collabos. Sí, gent catalans, a la Resistència Francesa hi havia allò que a CAT en dieu "fatxes". Eixiu de l'Anestèsia ! Us tenen adormits.
Jordi (Català i Suís)
França ocupada: els dos bàndols eren clars: els Collabos amb l'Ocupant Alemany i els Resistents. CAT ocupada: el bàndol Espanyol i Collabos és clar. El problema és que no hi ha pas davant d'Ells un bàndol clar, Només tebis que perllonguen l'agonia de la Nació. Fins que prendrem consciència d'aquest fet no fotrem fora els Espanyols. Perquè d'això es tracta, oi ? No pas de fer un Estat Espanyol simpàtic i democràtic.
david
A tenir molt present el pacte entre Hitler, Mussolini i Franco. Franquisme, feixisme i nazisme són sinònims. É s molt preocupant que a Catalunya els partits hereus del franquisme (ciudadanos i pp) tinguin un milio de vots.
Dos productes de la nefasta escola catalana
Ni en Gonzàlez ni en Sallés saben el que diuen. Tanta estupidesa junta comença a ser una obra d'art dadaista.
Jordi González
Qualsevol nacionalisme portat a l'extrem esdevé feixisme. De fet, tots els totalitarismes són el mateix, encara que les formes puguin ser un xic diferents.
El que parleu de "productes de l'escola catalana"
Potser que llegeixi una mica. Hispanistes com Lynch o Dominguez Ortiz amb nul.la vinculacio amb Cat expliquen les diferencies entre catalans i la resta de la peninsula, aixi com la poca disposicio dels espanyols a questionar el poder, i acceptar els autoritarismes. Nomes es poden fer comentaris curts, ho se, pero raoni una mica les seves critiques.
L,única solució és marxar d,aquell país tan negre
Andreuenc_Dani
Bon article. Espanya ho ha "tingut tot" pee generar feixisme o franquisme, que pel cas...d' aqui aquest franquisme sociològic actual que tant val per defensar el Valle de los Caidos, la "Unidad de la Patria", el Rei violent, etc. Es el que permet a més que si el partit eapanyol de torn, PP o PSOE pugui anar a eleccions a treure l' altre al crit de "la culpa es de los catalanes porque lea han dado esto o lo otro y con nosotros eso no pasará". I així ens va... Hem de marxar.
Nazis catalans
Quan "Nosaltres Sols", d'Estat Catalá, va oferir Catalunya als nazis. https://blogs.publico.es/strambotic/2015/08/adolf-diu-no/
Andreuenc_Dani
Per cert, fora bo veure l' index de vendes a Catalunya i a la resta d' Espanya. Es cert que el titol no ajuda...ja m' enteneu. Pero tractant el tema del feixisme, franquisme a Catalunya i Espanya, seria lògic que es vengues igual aqui i allà. No? Perque es supossa que el feixisme ha passat a la historia a Espanya. I dic aixó amb "rintintin", perque ni es vendrà igual, ni el feixisme ha desaparegut d' Ñ. Per aixó com diu un altre lector, PP i Cs tenen tanta votants i se'n riuen de tot.
Josep el rebel
Constitució espanyola neofranquista = feixisme espanyol

envia el comentari