El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Girona retira la pancarta “Llibertat presos polítics” que creuava la plaça del Vi
  • CA

L’Ajuntament de Girona ha retirat aquest divendres la pancarta amb el lema “Llibertat presos polítics i exiliats” que creuava la plaça del Vi obligada per la Junta Electoral de Zona (JEZ). La lona penjava d’un edifici del Bisbat i d’un altre de propietat privada. Per això, l’ajuntament va presentar al·legacions al requeriment de la JEZ argumentant que la pancarta “no es troba a la façana de l’edifici consistorial” i no depenia d’immobles de titularitat municipal. La Junta Electoral, però, ha conclòs que el lloc on estigui subjectada la lona és “irrellevant” i no és “excusa” per executar l’ordre de treure-la per garantir la “neutralitat” de l’espai públic. L’associació Impulso Ciudadano va denunciar la pancarta a la JEZ.

La Junta Electoral de Zona de Girona ha enviat aquest divendres al migdia un requeriment d’execució “forçosa” de la resolució que obligava a retirar de “manera immediata” la pancarta amb el lema “Llibertat presos polítics i exiliats”. A l’escrit, la junta electoral advertia l’ajuntament que, si no treia la pancarta, podia incórrer en un delicte de desobediència i exposava que ordenaria a la policia que la retirés si es feia cas omís a la decisió.

El requeriment arriba després que la junta electoral hagi desestimat les al·legacions interposades per l’Ajuntament de Girona a la primera resolució del 2 de gener, que donava un termini de 48 hores per treure la pancarta. El consistori argumentava que la lona, instal·lada l’octubre del 2019, no es trobava “a la façana de l’edifici consistorial”: “La seva subjecció depèn d’immobles adjacents que tampoc són de titularitat consistorial”. En concret, la pancarta estava fixada a un edifici propietat del Bisbat i a una altra finca de titularitat privada. 

La JEZ ha respost que “la subjecció és irrellevant“: “No resulta excusa per a l’execució de l’ordre, havent d’adoptar les mesures necessàries perquè la façana de l’ajuntament es vegi lliure de pancartes amb aquest contingut”. La Junta Electoral va ordenar retirar la lona arran d’una denúncia de l’associació Impulso Ciudadano. La resolució exposava que “les expressions llibertat presos polítics i exiliats, a més de contenir la formulació de desitjos nobles, es venen utilitzant com a símbol d’identificació política per a un ampli sector de la ciutadania catalana però, en cap cas, per a la seva totalitat”.

Per això, afegia la JEZ, “l’exhibició a la façana de l’Ajuntament de Girona, en període electoral, d’una pancarta de grans dimensions que conté aquestes expressions, cau dins l’àmbit de la doctrina de la Junta Electoral Central”, que té “reiterada doctrina sobre l’obligació dels poders públics de mantenir estrictament la neutralitat política durant els processos electorals“.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gentussa a febrer 05, 2021 | 15:28
    Gentussa febrer 05, 2021 | 15:28
    Si digués el que penso de la Jez i la justícia ñorda en general, donada la democràcia que, noh hemo dao entre toos, em cauria un "puro", per tant... Els diré que, fa un bon dia avui!
  2. Icona del comentari de: David. a febrer 05, 2021 | 19:10
    David. febrer 05, 2021 | 19:10
    Així valents, així !! anar acatant i ajupint el coll. Seguint l'exemple del gran valent Torra amb la pancarta. Tenim la independència a tocar !!!!
  3. Icona del comentari de: Kim a febrer 05, 2021 | 21:13
    Kim febrer 05, 2021 | 21:13
    La tornaren a posar quan acabin les 5 elecciones en 10 anys a Cataluña promogudes pero la mafia de Madrid.No problem Salut i Independencia

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa