El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Giró, sobre el fons per pagar les fiances: “Si hi ha sentència ferma hauran de tornar els diners amb interessos”
  • CA

El conseller d’Economia, Jaume Giró, ha aprofitat una conversa amb El Món a Rac 1 per explicar el funcionament del fons que ha creat el Govern per a pagar les fiances que demana el Tribunal de Comptes. “Funciona com una assegurança que preserva els servidors públics el seu dret a la pressumpció d’innocència”, ha assegurat, després de lamentar que s’hagi titllat el fons de “corruptela”. “Si al final del procés hi ha una sentència ferma, el funcionari ha de retornar els diners íntegrament i amb interessos”, ha recordat, després d’assegurar que no entén on es veu la malversació. A banda, el conseller d’Economia ha assegurat que l’exconseller de Cultura Santi Vila es podrà acollir al fons del Govern per pagar les fiances del Tribunal de Comptes.

“El decret llei és jurídicament impecable”, ha avisat el conseller, que considera el fons una manera perquè no embarguin els béns als acusats sense respectar la seva presumpció d’innocència. El conseller ha optat per no revelar amb quines entitats financeres ha parlat per engegar aquest fons: “Tenim diverses opcions i confiem que es pugui tancar”. Davant la possibilitat que el govern espanyol tombi aquesta iniciativa, Giró ha assegurat que “hi ha una forma molt subtil i efectiva de repressió: la por”. El conseller assegura no tenir-ne: “Si la tingués no hagués entrat al Govern”, ha afegit.

Sobre els canvis al govern espanyol, Giró ha dit que Nadia Calviño està “molt preparada i capacitada” i ha revelat que a finals de juliol es reuniran per tractar la gestió dels fons europeus. Són 154.000 els milions que rebrà l’Estat per fer front a la recuperació. Segons Giró, d’aquests, 3.200 milions han d’arribar a Catalunya segons els càlculs de l’Estat. “Preocupa la quantitat real que acabi arribant i el temps que tardin en arribar”, ha assegurat, perquè “quant més tard arribi més tard es repartiran”. “Hem d’intentar que a Catalunya hi arribin i decidim com gestionar-los. A Madrid segur que hi haurà projectes que afectin Catalunya”, ha explicat, posant el focus en projectes que creïn “un horitzó econòmic pels nostres fills”.

Un altre dels aspectes sobre la taula és l’augment de l’objectiu del dèficit. El titular d’Economia i Hisenda ha reclamat al govern espanyol incrementar aquest indicador del 0,6% a l’1,1%. Aquest fet suposaria per a Catalunya 1.000 milions d’euros addicionals de despesa. “També estaria bé saber si el 2022 també hi haurà fons extraordinaris covid”, ha deixat caure el conseller.

Confiança en la taula de diàleg

Giró ha assegurat que confia que la taula de diàleg funcioni “perquè ens interessa a tots”. “Això sí, a sobre la taula hi ha d’haver l’amnistia i l’autodeterminació“, ha assegurat, evitant revelar la seva possible participació a la negociació. “L’important no és qui hi sigui sinó què hi hagi sobre la taula”, ha conclós.

La recuperació econòmica post-pandèmia

“La vessant més important de la pandèmia és la Salut, però no oblidem l’econòmica”, ha explicat abans de parlar de les conseqüències econòmiques de l’increment de casos. Giró ha dit que la recuperació econòmica comença ara, però que els nivells previs a la pandèmia no es recuperaran fins l’any 2013. “Podem estar contents que aquest any començarem a créixer, i ho farem més que la mitjana europea”, ha subratllat.

Des d’un punt de vista turístic, el conseller considera que “serà un estiu difícil”, però es mostra positiu perquè “seguim estant millor que abans gràcies a les vacunes”. “Prendrem les mesures que calguin perquè Catalunya sigui un destí segur”, ha explicat, tot i que ha evitat parlar de les restriccions que anunciarà demana el Govern.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a juliol 12, 2021 | 14:27
    Gonzalo juliol 12, 2021 | 14:27
    Vaya....y si Cataluña se independizase hoy mismo...cuánto dinero recibiría de esos fondos europeos??? Cero patatero!!!!!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa