El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Generalitat no acusarà per desordres públics: els nous criteris del gabinet jurídic

El gabinet jurídic central, que depèn del Departament de Presidència, ha enviat per escrit als advocats de tots els departaments els nous criteris per personar-se en la defensa de funcionaris en casos penals, segons ha pogut saber l’Agència Catalana de Notícies. El document posa per escrit que des de la Generalitat no s’acusarà per desordres públics i que en el cas de les lesions, per presentar-se com a acusació particular caldrà que estigui acreditat qui és l’autor de les mateixes. Pel que fa a l’atemptat de l’autoritat, es valorarà cas per cas, però el criteri serà més restrictiu que en el passat.

En paral·lel, la Generalitat està enllestint la revisió d’una trentena de casos que ja estan en marxa. Aquest document, signat pel director del gabinet jurídic central, pretén posar negre sobre blanc en quines situacions la Generalitat ha de personar-se com a acusació particular quan els funcionaris hagin estat víctimes d’il·lícits penals. En la majoria de casos són mossos d’Esquadra, però també poden ser funcionaris de presons, mestres, metges o altres. Fins ara no hi havia un escrit d’aquestes característiques i cada advocat de cada departament actuava com considerava.

Així, el criteri general, que surt del pacte amb la CUP, és que la Generalitat ja no acusarà per desordres públics, perquè es considera que aquest paper el té ja la fiscalia. Sí que serà acusació particular quan hi hagi funcionaris amb lesions o danys, però sempre que es pugui acreditar l’autor dels fets. El document garanteix la defensa del funcionariat i especifica que aquesta serà durant tota la setmana, no com fins ara, que estava circumscrita als dies laborables.

Ara fa pocs dies, la Generalitat ja es va retirar de la causa contra set persones que el 30 de gener del 2018 van protestar al Parc de la Ciutadella contra la no investidura de l’aleshores candidat de Junts, Carles Puigdemont. La fiscalia els reclama tres anys de presó i la Generalitat els en demanava dos per atemptat i desordres, però no lesions.

Amb aquest nou criteri el Govern pretén fer compatible la defensa dels servidors públics i un criteri de proporcionalitat. Aquestes directrius de la Generalitat van en la línia del que fa també, per exemple, el govern espanyol.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Gonzalo a desembre 01, 2021 | 16:49
    Gonzalo desembre 01, 2021 | 16:49
    Cuando los delincuentes laZisnaZis se carguen al primer mosso, que se preparen. Por fin veremos a la policía haciendo de policía.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa