Rufián: “El 27-O vam descobrir que no estàvem preparats per enfrontar-nos a salvatges”

El diputat d'ERC al Congrés espanyol avisa que "si Puigdemont i Comín renunciessin a l’escó, seria donar la raó a l’Estat", i afegeix que li agradaria veure la CUP al Govern
El diputat d'ERC al Congrés espanyol Gabriel Rufián conversa amb El Món
El diputat d'ERC al Congrés espanyol Gabriel Rufián conversa amb El Món | Jordi Borràs

Des de l’1 d’octubre, hi ha hagut canvis en la relació entre vostès i la resta de formacions, tant a nivell personal com polític?

Hi ha hagut un clic ambiental, polític, mediàtic i fins i tot personal a Madrid des de l’1-O. Sobretot al principi –juny del 2016- hi havà força complicitats amb una determinada esquerra, que després va anar variant. De què simpàtics aquets d’ERC, a compte que aquests potser ens guanyaran a Catalunya. I per part de la dreta, principalment PP i Cs amb un suport força miserable del PSOE, d’una certa indiferència de pensar que aquesta gent no faria absolutament res, a tenir certa por i respecte. Cal recordar que hi ha dos Madrid, el Madrid del carrer, republicà, i un Madrid molt reaccionari on guanya eleccions el PP.

 

Aquest clic té marxa enrere? A Espanya hi comença a haver la sensació que l’Estat ha fet fallida a Catalunya, o per contra es pensa que ha guanyat l’ ‘A por ellos’?

Hi ha una renúncia a Catalunya per part de PP i de Cs i part del PSOE, i també, dramàticament, PP i Cs guanyen vots fent el que fan i dient el que diuen. Que ara Cs tinguin les millors enquestes és simplement perquè són els més hooligans, perquè saben que amb discursos incendiaris es guanyen eleccions a l’Estat espanyol. Això, sumat a la desfeta del PP a Catalunya i el silenci còmplice del PSOE per mantenir-se viu a Madrid, més Podemos, que li aplica un 155 de facto a la direcció de Podem a Catalunya és també perquè Iglesias es vol apuntat al relat de sumar vots per la qüestió catalana. Estem davant de dues realitats absolutament molt diferents. Allà és normal empresonar la dissidència política, aquí és escandalós, aquí es normal votar, i allà és dissidència política.

 

Creu que hi ha un trencament emocional irreparable entre la societat catalana i l’espanyola? A Espanya no hi ha manifestacions massives en defensa de la democràcia a Catalunya i contra la repressió.

La manipulació mediàtica a Espanya és brutal, tant, que la gent acaba creient que els dolents són els de les urnes i els bons els de les porres. La bona notícia és que comença a haver-hi gent que s’informa mitjançant les xarxes socials. De fet, jo quan faig una intervenció al Congrés no penso en un informatiu, perquè sé que si surto serà per a mal, sinó que penso en la gent que mira la intervenció a les xarxes socials. I hi ha molta gent a l’Estat espanyol que ens demana ajuda per fer el canvi a Espanya mitjançant Podemos i IU. Però alhora, entre l’esquerra també hi ha la cantarella que el procés català és una cosa de la dreta i la burgesia catalana i de segons quins cognoms. Per tant, hem d’ocupar espais mediàtics a Madrid, i ja sé que molta gent no entén que anem a determinades televisions. Però s’ha de fer, perquè si no hi anem nosaltres, hi va Albert Rivera o Albiol.

 

Però detecta aquest trencament emocional?

Crec que no. Ara bé, sí que hi ha partits i mitjans de comunicació que intenten aquest trencament. Hi ha molta gent a Espanya que entén que la República catalana és l’única possibilitat de canvi que té l’Estat.

 

ERC està decebuda amb Podemos?

Sí, molts de nosaltres vam viure amb molt d’afecte el naixement de Podemos, perquè seguíem Iglesias a la Tuerca. Ens aplaudia les intervencions al Congreso, però ara costa moltíssim perquè hi ha un càlcul electoral. Aquesta esquerra de Podemos la representa molt més Albano Dante i Àngels Martínez, fins i tot Jaume Asenso Pisarello, que segons quines cúpules d’aquesta esquerra fraternal.

Rufián
"Em ve molt de gust veure un conseller de la CUP al Govern" | Jordi Borràs

 

Vostè diria que a Espanya hi ha una esquerra espanyola articulada?

De la cúpula del PSOE fa molt de temps que no esperem res, i cal recordar que és possible una moció de censura victoriosa contra el PP però el PSOE s’hi nega. I per part de Podemos, van aplicar un 155 a la direcció de Catalunya perquè defensava que s’havia de respectar la gent... Per tant, malauradament no hi ha una esquerra espanyola articulada.

 

S'ha referit al PSOE. En un article publicat a El Periódico, el cap de files d’ERC al Congreso, Joan Tardà, va defensar un acostament amb el PSC per ampliar la base social de l’independentisme. Tenint en compte que el PSC avala el 155, la repressió policial i els empresonaments, a més de donar suport a Rajoy, com ho explicaria vostè a un militant d’ERC?

Independentment de les formes i la manera de parlar cadascú, el que va dir Tardà és el que es diu per part de l’independentisme des de fa uns anys. Ho ha dit Mas, Junqueras i Puigdemont, que hem de ser més per consolidar la República. Jo em nego a regalar a Cs, al Frente Nacional Español, el votant socialista catalanista que se li remou l’estómac quan veu en Miquel Iceta fent-se selfies amb García Albiol. Hi ha gent a Catalunya que encara vota el PSC pensant en el Felipe González de 1982 o en Pasqual Maragall, i nosaltres estem moralment obligats a apel·lar aquesta memòria republicana, socialista i catalanista i dir-los que aquest record el representem nosaltres.

 

Vostè parla de les bases del socialisme, però Tardà parlava de PSC i de Miquel Iceta. L’argumentari és substancialment diferent, senyor Rufián.

Si en aquest article canvies PSC per socialisme catalanista i Iceta per Núria Parlon (alcaldessa de Santa Coloma), molta gent ho entendrà.

 

Quina missió té un partit independentista a Madrid, amb presos polítics, exiliats i repressió policial, judicial i institucional?

Què fa un partit independentista a Brussel·les? Defensar Catalunya i el procés polític. Què fan Puigdemont, Romeva i Junqueras fa uns mesos fent una conferència a Brussel·les? Agradi més o menys, la política no només es fa en un ple d’un parlament, sinó que està també als mitjans de comunicació i a les xarxes socials. Si nosaltres no ocupem tots els espais de poder mediàtic, els regalem a gent com Albert Rivera o Albiol. Si Joan Tardà no va a un plató de la Sexta, hi anirà Albiol. És tan senzill com això. Forma part de l’independentisme màgic dir que no hi anem perquè ja som independents i està tot fet.

 

No està tot fet? Què va pensar Gabriel Rufián que havia passat a Catalunya després del 27 d’octubre?

La República es va guanyar de manera heroica l’1-O, el 27 d’octubre es va proclamar i el 21D es va defensar. El 27 d’octubre vam descobrir que no estàvem preparats per enfrontar-nos a salvatges. Fins ara pensàvem que podríem tractar amb demòcrates, gent que havia fet coses molt dolentes en el passat però que es podria asseure en una taula a negociar. Però ens vam trobar salvatges que van colpejar la gent i que van empresonar els nostres dirigents i líders socials. Aquest Estat està disposat a tot. I la repressió a Catalunya no només és passat, és present i és futur, perquè així guanyen eleccions. Quan la Guàrdia Civil fa registres a Òmnium, l’objectiu no és l’entitat o el Palau de la Generalitat, sinó la por, que la gent faci un clic mental quan llegeix el diari, escolta la ràdio o mira la tele, que pensin que millor deixar-ho estar. Però la nostra resposta ha de ser justament la contrària, hem de ser més valents que mai.

Rufián
"Estem davant de la classe política més valenta de la història de Catalunya" | Jordi Borràs

 

Els líders independentistes van anar amb el lliri a la mà, o ja sabien què passaria i no van saber sortir de l’atzucac?

Seria molt injust si critiqués la gent que és a la presó o a la presó de l’exili, i cal recordar que estem davant de la classe política més valenta de la història de Catalunya. I per part meva, cap retret. Ara bé, cal defensar l’1-O, cal respectar la gent que va posar el seu cos per defensar les urnes.

 

I com es defensa, formant Govern? A hores d’ara, l’independentisme no està precisament unit, hi ha diverses estratègies i no sembla que hi hagi un punt de convergència sense que es produeixin danys importants en un cantó o altre. És optimista?

Ja hem viscut moments molt crítics... i la bona notícia és que sempre, sempre, s’arriba a un acord. I no cal renunciar a ningú. Jo no vull renunciar a la CUP, però tampoc no vull renunciar a Junts per Catalunya, ni a la gent de l’ANC ni a la d’Òmnium. Tots estem obligats a arribar a un acord i s’aconseguirà.

 

Si la CUP, ERC i JxCAT finalment no arribessin a un acord, hi hauria dos escenaris possibles: O eleccions, o que el president Puigdemont i el conseller Comín renunciessin al seu escó des de l’exili. Vostè entendria la renúncia?

No. Ningú no ha de renunciar a l’escó, en cap cas. Jo no vull renunciar a la CUP, perquè crec que seria antinatural que l’independentisme renunciés a aquest partit, o a qualsevol altre sector i partit. Però també estic en contra que Puigdemont i Comín renunciïn a l’escó, perquè seria donar la raó a l’Estat. Però alhora no vull renunciar a la CUP. Qualsevol renúncia o dimissió provocada per la repressió de l’Estat és una derrota de l’independentisme. El president Puigdemont i el conseller Comín representen una part de l’independentisme molt important, principalment el president legítim d’aquest país. Seria un error que renunciessin al seu escó. L’exili també és una presó i hem de protegir els nostres exiliats. Seria una falta de respecte per part meva distingir entre la gent que és a Estremera o Soto del Real i els que són a Brussel·les, tot i que naturalment, les condicions de vida no són comparables. En tot cas, entenc que tot això forma part del a negociació legítima entre tres formacions polítiques molt diferents, però estic convençut que hi haurà acord i que aquest escenari de renúncies no es produirà.

 

Quin paper creu que pot jugar la CUP en els propers anys?

Jo sóc partidari que la CUP s’incorpori al Govern, com també era partidari que se l’ajudés a tenir grup propi i que formés part de la Mesa. A mi em ve molt de gust veure un conseller de la CUP al Govern, seria important. Però també s’ha de respectar la idiosincràsia de la CUP.

 

Com es pot acostar la CUP a l’acord?

Jo sóc partidari de la restitució del Govern legítim i del president legítim. Estem abocats a dues realitats absolutament diferents: una amb un Govern legítim a Brussel·les fent una feina internacional, i després un Govern executiu a Catalunya. Això significava la figura d’un president a Brussel·les i d’un vicepresident al Palau, i jo crec que havia de ser Oriol Junqueras. Per sentit comú, no de falta de respecte a ningú, sinó de Govern legítim. Ara bé, respectaré totalment qualsevol acord i qualsevol nom. Jordi Sànchez ha estat company meu a l’ANC. I Jordi Turull ha estat a la presó i se l’ha jugada, i per a mi és inequívocament republicà.

 

Creu que el carrer encara confia en els líders independentistes?

Sí, segur. De fet, la unitat que de vegades no s’aconsegueix en un despatx amb tres forces polítiques, ho aconsegueix la repressió de l’Estat. La unitat és el camí, perquè malauradament Espanya no frenarà.

 

Rufián
Rufián: "Hem de ser més valents que mai"  | Jordi Borràs


Comentaris
anonim
Doncs ara ja sabeu amb qui us enfronteu. La propera vegada, més i millor!!
ME MONDO
El problema, querido Rufián, para poder dialogar un marco de mayor autonomía o lo que sea es gente como tú, faltón, histriónico, pero eso sí aferrado a tu sueldazo del parlamento enemigo
torracollons
doncs, va! Carles Riera for president!!!
Lluís
Rufián, de les teves respostes en aquesta entrevista s'entreveu que tú (i potser també ERC) heu enredat als electors, perquè queda molt clar en les teves respostes que no vols una República Catalana, senzillament vols un canvi a Espanya. Potser sí que ets republicà, però espanyol, lo de la República Catalana per a tú és només cojuntural. Jo ja no et votaré més, a partir d'ara buscaré altres opcions independentistes.
Memo hondo
Ya he escrito más comentarios soltando bilis que manifestantes había ayer en el "paseíllo" patrocinado por el régimen.
JRRiudoms
El 27-O també vam descubrir la misèria que alguns aboquen als tuits. Atentament
Cipollino
Correcció, vosaltres, els polítics no ho estàveu de preparats. Els ciutadans sí que ho estàvem. Després dels vostres xous lamentables ja ens encarregarem d'assegurar-nos que en les properes eleccions els nostres vots van a partits nítidament republicans.
Ramon
Doncs el mínim que hauríeu de fer els republicans és demanar perdó als que ja ho sabien, us ho avisaven i vosaltres en resposta els dèieu "rates".
Manuel
Pues nosotros descubrimos que los bocazas como tu, tarda y los vendedores de humo como rovira, junqueras y forcadell, nos habiais vendido una moto que no era vuestra! Muchos ya nunca mas os votaremos! Creo que vosotros si que os habeis vendido por 155 monedas!
Berta
Falton histronico aferrado al sueldazo?ya os pasais criticando por todo a los independentistas ahora por el sueldo,los demas no cobran ,trabajan gratis, por amor a la pàtria. falton? Pues el PP tiene unos cuantos :que tendriamos que lavarle la boca con agua y jabon !Y.Lo tratas de ENEMIGO? és un diputado que solo defiende sus ideas eso muy democratico no es .!!!!Hass quedadoo retratado!!! Y aun os estrañais de que nos queramos ir????????????????????????????
Vilatà
El que hem après està molt bé, però ara no ens podem equivocar, sense presses hem de fer república de baix a dalt i un cop tinguem nou govern.
Adria
La raó a Espanya ja li heu donat, quan us heu negat a continuar amb la República i plegat al dictat de Madrit. Que el MHP i en Comin hagin de deixar l'escó poc importa, si realment no hi ha cap intenció de dir no a les imposicions d'Espanya. En tot cas, rectifica perquè la gent Sí estava preparada, aquells qui no ho estaven eren els polítics funambulistes del procés.
almogaver
doncs jo si que ho estaba... i em vaig sentir trait per els meus
Rufian, cariño...
... deja de llamar salvajes a tus ex-votantes. Y no les tengas tanto miedo, que no muerden.
Ha dit bé, salvatges.
Irracionals, primaris, violents, bàrbars, franquistes, caps calents... Res a veure amb la DEMOCRÀCIA. Els del govern Ñ viuen una ficció de poder tirànic "sui generis" parapetat rere tota mena de cloaques i aparells putrefactes. Qui mal no pensa, mal no fa i el Poble Català creia i vol DEMOCRÀCIA.
Ramon
Duran, fot el camp! Ai, espera, li ho diré en la seva llengua perquè potser ni m'entén: Durante, fuedo er canpo!
Grau
Un titular horroròs ple de bilis que només busca continuar amb la campanya de l'odi del processisme per acompanyar una entrevista a un dels personatges més fluixos de la politica espanyola. Què faria l'extrema dreta catalana sense l'extrema dreta espanyola ? Continua l'atur, desnonaments, retallades i ells parlant de valentia, ridicul històric !
Salvatges, si, però que us esperaveu??
Creus estimat Rufian que les independencies son de franc? No, s'han de conquerir i nos no ho vem fer, perque els politics NO estaven preparats. NOS si ho estavem!!
Si sr. Clar i català ,els salvatges represors,dictadors,mafiosos .Catalunya mai serà caspanya . Visca la República Catalana adeu caspanya
Pere V.
Ara esteu preparats ? Doncs no calia que us tornessin a presentar els de Esquerre!
Groc
Tots els politolecs que condeneu a ERC ,sou molt intel·ligents ,tant que sense ERC no tindrem REPUBLICA. Putze sou rabots del PP
Ramon
El senyor Florenci Pujol ja ho sabia, com és Espanya. Precisament per això va deixar diners fora.
me mondo
Sra BERTA, no he denominado enemigo al srRufián, lea con más atención: yo me refería irónicamente a su sueldo y su permanencia en el parlamento "enemigo" porque según él ya no iba a participar en el mismo, y trabajar, trabajar, es de los que menos acuden a las sesiones
Cràcia
I els ciutadans vam descobrir que la nit de l'1 O havíeu previst un munt de possibilitats... excepte una: que el referèndum se celebrés i que es fes el recompte. Sembla increïble, però és així. El 3 s'havia d'hver fet la declaració i implementat la república catalana, encara a mig consruir, però ja amb els fonaments a punt
Ramon
Passes el post del Senyor Groc per un corrector ortogràfic i el més probable és que te'l peti.
Meliq Salau
De cap manera, Gabriel. Sí que estem preparats. Els ciutadans volem molts més primers d'octubre. I els polítics, si no esteu preparats per a més primers d'octubre aparteu-vos o us passarem per sobre.

envia el comentari