Furgonetes de presons i investigadors fent de xofer per aturar el referèndum

Tres caps de torn dels Mossos detallen l’increment d’efectius per l’1-O

Mai havia vist tanta gent treballant al meu torn”. Aquesta ha estat una de les frases estrella de les declaracions de tres comandaments dels Mossos aquest migdia al judici contra la cúpula d’Interior. Tres testimonis aportats per la Fiscalia i que no han anat gens bé als interessos del ministeri públic. Tots han coincidit a detallar, amb una convincent naturalitat, l’increment de personal, recursos i mitjans que la Prefectura va activar pel referèndum així com aclarir la famosa clau 21, és a dir, utlitzar el mòbil i no l’emissora per a converses llargues. Tots han negat “categòricament” haver rebut cap instrucció de passivitat o connvivència amb el referèndum. Tots tres Mossos van prestar declaració davant el Cos Nacional de Policia.

 

El primer dels mossos testimonis ha estat l’inspector TIP 4271, cap de l’ABP de Sarrià Sant Gervasi. Ha admès que no van poder tancar cap col·legi davant la gran quantitat de gent que hi havia concentrada. “Vam rebre fins a 35 efectius de suport dels serveis regionals perquè la comissaria estava saturada”, ha comentat. També ha incidit que van haver d’utilitzar “furgonetes de l’Àrea Penitenciària” per poder articular el dispositiu que havia d’arribar a les 20 escoles de la seva àrea. Segons ha detallat, l’ARRO -la unitat d’ordre públic- es va personar en una de les escoles, la Nausica, i va desistir actuar en veure la quantitat de gent concentrada i els ciutadans vulnerables que s’hi trobaven.

 

 

Per la seva banda, el TIP 4631, cap de Torn a Gràcia amb codi Gaudi 600, ha normalitzat les trucades de la clau 21.En aquest canal han de ser breus i concises, si la conversa és llarga, ens truquem per telèfon o whatsapp”, ha assenyalat. Seguint la tesi del seu predecessor. “És un procediment normal, em fem cada setmana en operatius importants”, ha comentat. També n’ha destacat la presència d’efectius. “es va triplicar els efectius i el material, de fet , jo vaig de fer de cap de torn i a més de logística. “Mai havia vist tanta gent al meu torn”, ha emfatitzat després de recordar que la seva zona és habitual escenari de manifestacions. També ha tret ferro a una conversa gravada on enviava a un binomi a un punt segur davant la imminència de la càrrega del CNP. “Era per sentit comú, havien de fer funcions auxiliars i que no patissin ells les càrregues”, ha justificat.

 

Després  ha estat el torn del TIP de l’agent 11741, destinat com a Codex 901, de Sant Andreu. Aquest testimoni ha estat clau per entendre la dimensió de l’operatiu. No estava adscrit al servei del referèndum sinó a Investigació, perquè no podien deixar sense efectius la unitat. De fet, van haver d’investigar un suïcidi consumat a l’estació de Torres i Bages. Tot i això, van fer de transportistes o xòfers dels binomis d’un lloc a l’altre per ordre dels superiors. El fiscal Miguel Ángel Carballo ha hagut de fer marxa enrere quan li ha brandat un audio d’un tal Codex 901 el canal 120 on s’hi diu que faran seguiment de furgonetes. “No és la meva veu, fins i tot vam oferir una pericial del CNP als companys del CNP que van refusar”, ha argüit. El fiscal ha desistit fer més preguntes. A l’interrogatori de la defensa de Trapero ha aclarit que altres poden utilitzar aquest codi per entrar en un canal de la policia.

 

Nou comentari