El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Front Republicà recorda el “mandat” de l’1-O i demana a JxCat i ERC “que no tinguin por”
  • CA

 

El darrer actor a aparèixer a la cursa de properes eleccions espanyoles, Front Republicà, ha tingut un èxit inesperat en l’acte d’aquest dijous a la tarda al Centre Cívic Can Felipa, on ha reivindicat el mandat de l’1-O i una negativa absoluta a investir Pedro Sánchez sense obtenir res més a canvi que impedir que l'”extrema dreta” governi l’Estat. El recinte s’ha omplert, deixant  gent dreta i alguns, forces, que no han pogut ni tan sols accedir-hi i han emplenat la sala del costat. Una mobilització considerable, ha valorat el cap de llista de FR a Barcelona, Albano Dante Fachin, tenint en compte el silenci que “imposa la Junta Electoral”.

 

Fachin, el primer a intervenir, ha demanat el vot “a aquells que a més d’anar a votar, els van trencar la cara” l’1-O, uns ferits que també ha recordat en la seva intervenció el regidor a Badalona, José Téllez. Aquestes persones donen, ha dit Fachin, “una responsabilitat enorme” que obliga FR, ha explicat, a ser “absolutament clars”: per a ells, no es pot “permetre” que els vots del 28-A “es perdin”. L’exsecretari general de Podem ha estat molt contundent en la defensa del mandat de l’1-O “per responsabilitat”, ha afirmat, amb aquells que van “posar el seu cos” davant les forces de seguretat espanyoles. Una “honestedat” que també ha reivindicat l’escriptora Bel Olid en la seu discurs, dient que això li permetrà “votar tranquil·la”.

 

Can Felipa
La sala de Can Felipa on ha tingut lloc l’acte | Jordi Borràs

 

En aquest mateix sentit, Fachin ha reiterat que els diputats de Front Republicà “mai, mai, mai” no investiran cap president espanyol que “no reconegui una Catalunya autodeterminada” i “sense cap xantatge”, en referència als qui, ha dit, agiten l’amenaça de l’extrema dreta. Téllez, justament, ha respost unes declaracions en aquest sentit del president espanyol, Pedro Sánchez, a qui ha dit que, a Badalona, això no els ho pot “dir a la cara”. Ni taula de diàleg, ni relator, ha declarat Fachin, “ja no ens ho creiem”, i ha demanat, “per respecte a la gent”, que els altres partits independentistes aclareixin si investiran un president del PSOE que “continua reprimint” i mantenint els presos polítics a la presó.

 

“En quin moment s’ha decidit que ara tocava tornar a casa”? ha preguntat Fachin, que també s’ha mostrat perplex que Jordi Cuixart s’hagi “quedat sol” en la defensa de l’1-O. El cap de llista de FR ha reclamat que es “reconstrueixi la unitat” de l’1-O i el 3-O, una unitat no pas electoral sinó “d’acció”, no pas només dels electes sinó de tothom. Una unitat “urgent”, ha afirmat, que cal per continuar endavant. En aquest sentit, ha dit, els vots a Front Republicà serviran per dir a JxCat i ERC “que no tremolin” perquè, tant darrere seu com del Govern, hi ha “milions de persones”. “Que no tinguin por”, ha exclamat Fachin, perquè per continuar avançant cal “desobeïr” i “no ens rendirem, no ens fan por les seves presons”. La número dos de la llista de FR a Barcelona, Mabel Rodríguez, ha apuntalat les seves paraules recordant que la seva candidatura és l’única en aquestes eleccions que continua parlant de desobediència.

 

Antonio Baños
Antonio Baños durant la seva intervenció | Jordi Borràs

 

En paraules de José Téllez, “entre tant de groc, algú ha d’aixecar la bandera de la resistència”, una bandera que el tercer a intervenir, el periodista Antonio Baños, ha exemplificat amb els antifeixistes que s’oposen als actes de PP, Cs i Vox allà on van, una lluita que ha relacionat amb d’altres que els han precedit, de la vaga de la Canadenca fins ara, perquè “els drets no es regalen, es conquereixen”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa