El fracàs de Bèlgica "minva encara més la credibilitat de la justícia espanyola"

La defensa jurídica dels exiliats pensa en l’efecte dominó de la decisió de no extraditar Comín, Serret i Puig gràcies a la doctrina Bob Dogi

 

Cuevillas somriu mentre Comin enraona amb la mirada serena d'un dels advocats belgues
Cuevillas somriu mentre Comin enraona amb la mirada serena d'un dels advocats belgues | ACN

Triomf de les defenses jurídiques dels consellers Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig davant la justícia belga. Un triomf que podria ser un efecte dominó en els altres procesos oberts com a Alemanya amb Carles Puigdemont o Escòcia amb Clara Ponsatí, més per la poca traça de la justícia espanyola que per un criteri jurídic. La decisió del jutge de tombar la petició d’extradició del magistrat instructor de la causa de l’1-O al Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per tenir “irregularitats” ha donat oxigen a les defenses que confiaven en els seus postulats. 


 

De fet, el jutge belga ha donat la raó tant a la defensa com al Fiscal General de l’Estat belga Dirk Merckx que en el seu darrer informe, al que ha tingut accès El Món, ja demanava desestimar l’extradició. Les defenses dels tres consellers coincideixen a concloure que el fracàs de Bèlgica “minva encara més la credibilitat de la justícia espanyola” després dels fiascos de les darreres peticions i les declaracions contra la justícia alemanya per l’alliberament de Carles Puigdemont.

 

Bàsicament, la petició d’extradició ha decaigut gràcies a la coneguda com a doctrina Bog-Dogi que determina com han de ser les peticions d’extradició per ser tramitades segons el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) Concretament, l’equip Jaume Alonso-Cuevillas i Gonzalo Boye i el fiscal Merckx coincidien en demanar comparar la petició de Llarena amb aquesta doctrina jurídica establerta pel Tribunal Europeu.


 

 

Aquesta tesi estableix tres condicions claus per tramitar una detenció. En primer terme, que l’autoritat judicial d’execució ha de verificar, concretament, si l’ordre de detenció europea havia estat emesa per una autoritat judicial. Una condició establerta per les sentències del TJUE de 29 de juny de 2016 i de 10 de noviembre de 2016. En segon terme, el tribunal ha de verificar que l’ordre de detenció europea està precedida por una ordre de detenció nacional, tal i com estableix la doctrinal Bob-Dogi. I en tercer terme, que aquesta ordre procedeix efectivament d’una instància judicial.

 

Informes de la Fiscalia Belga on demanaven desestimar l'extradició
Informes de la Fiscalia Belga on demanaven desestimar l'extradició | QS

 

Seguint aquesta doctrina, la defensa dels exiliats considera que Llarena, i la justícia espanyola, ha comès un “error de bulto” en desconsiderar les garanties processals de l’eurordre. "Quan el jutge Llarena va retirar la primera euroordre -emesa per la magistrada de l’Audiència Nacional, Carmen Lamela- no es va adonar, malgrat que vam avisar, que això suposava retirar també les ordres nacionals que justificaven aquella primera euroordre", ha detallat Cuevillas.


 

 

 

Així quan Llarena va cursar les segones euroordres -aprofitant que Carles Puigdemont era a Finlàndia- només es va basar en l'auto de processament posterior a la primera motivació de l’eurordre. "No va dictar una ordre nacional que fos la base sobre la qual s'emparava l'euroordre, com exigeix la normativa europea i la sentència 'Bob-Dogi'", ha enfatitzat Cuevillas.

 

Una errada com aquesta encara minva més la credibilitat de la justícia espanyola”, remarca l’advocat en declaracions a El Món prou tocada per sentències que els Estats europeus no han acabat de païr com el de la Manada. “Se’ls veu el llautó que forcen les euroordres i els tipus penals que les justifiquen, cursaran potser una tercera euroordre, però que no reixirà a la vista que es veu massa que es fa un us polític d’aquest mecanisme”, afegeix. 


 

De fet, les defenses no són les úniques que han carregat fort contra aquesta irregularitat. La Fiscalia general de l’Estat belga també s’hi ha abonat i en el seu escrit demanant la no tramitació de l’euroodre ha subratllat l’embolic jurídic que Llarena ha dut a terme amb la petició d’extradició, fins al punt que en descriure la situació semblava l’emblemàtica escena dels germans Marx d’una Nit a l’Òpera, en la que Cicho i Grouxo negocien un contracte. 

 

 

 
Comentaris
Ramon
Dia d'alegria però no perdem de vista que l'objectiu no és que les democràcies no concedeixin a Espanya l'extradició dels nostres exiliats. En realitat l'objectiu ni tan sols és que deixin d'estar exiliats. L'objectiu, recordem-ho, és que Catalunya, triomfant, torni a ser rica i plena. Objectiu que no l'assolirem pas sense haver fet endarrere aquesta gent, els espanyols, tan ufana i tan superba.
Antoine
DÒMINO. No dominó.
Lorenz
No es tracta de si els demòcrates aniran o no a presó . Es tracta de quan el terrorisme espanyol anirà a presó. Arrimadas, Albiol, Iceta, Rajoy i Sánchez tenen els dies comptats fora de presó.
Fart de fachas
Chapuza made in Spain......
Espanya cada dia que passa queda més amb ridícul a tot el món , ja és públic que es una dictadura franquista borbònica amb el país secuestrat . Marxem rapit o ens ofeguen amb ells . Adéu Espanya
Això és gasosa
El defecte de forma que ha vist el fiscal belga no ho va veure la fiscalia alemanya. Si el defecte existeix és absolutament opinable. El fiscal belga se la va agafar amb paper de fumar.
Vendre la moto de la victoria
Sembla clar que a Espanya te dificultats per fer creure a Europa que els fugits son, com aqui s'ens vol fer creure, delinquents. Ara be, el tractament que en fan els diaris i TV3 d'aixó es casi con a dir que ja tenim mig camí fet cap a la republica. No es cert. No hi ha camí perque no hi ha republica. Tot es un engany!
Fart de Torra
Chapuza made in Belgium......
Que les defenses aconsellin ....
... als seus defensats que vagin a Espanya quan vulguin ja que el defecte de forma que ha vist el fiscal belga és que no hi ha ordre de detenció a Espanya.
PBP
O sigui que el fiscal Belga, qui ha d'acussar, diu que l'ordre del Llareno Solitario sembla escrit pel Germans Marx. Compara el nostre TS i govern, que és el mateix, amb el mas madera......... que es la guerra. Patètic. Llareno,aquest mes no cobres noi.

envia el comentari