El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Forcadell condemna les actuacions de l’Estat i crida als catalans a votar “per dignitat”
  • CA

 

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha comparegut aquesta tarda acompanyada dels membres de la mesa Lluís Guinó, Anna Simó, Joan Josep Nuet i Ramona Barrufet. Un representant de la CUP també hi havia de ser present però, a causa del setge policial a la seva seu, no ha pogut. Els qui sí que hi han estat són els expresidents de la cambra Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert.

 

La presidenta de la cambra ha afirmat que “avui s’han atacat les institucions de Catalunya, l’autogovern i la dignitat del poble”. Segons el seu parer, les actuacions que les forces de seguretat de l’Estat estan duent a terme al llarg del dia, que ha qualificat d'”antidemocràtiques” i “vergonyoses”, suposen la suspensió de l’autonomia catalana, una violació flagrant dels drets fonamentals, instaurant el que ha qualificat d'”estat d’excepció de facto”.

Forcadell ha condemnat la “criminalització dels catalans que volen decidir el seu futur”, així com les querelles rebudes pels membres de la mesa, les “amenaces” a alcaldes, l’arrest de servidors públics, els registres a impremtes, institucions, mitjans i domicilis, el bloqueig de pàgines web i la prohibició d’actes polítics, tant a Catalunya com allí on s’ha volgut mostrar solidaritat amb els impulsors de l’1-O.

 

Davant d’aquesta “ofensiva antidemocràtica”, la presidenta del Parlament ha interpel·lat directament a l’Estat, preguntant si aquesta és “l’única resposta que podeu oferir davant d’un clam majoritari”, i ha declarat que “l’Estat ha enterrat la política i ha obert definitivament la porta a la repressió”. La resposta, segons ha dit, ha de ser “més política, més democràcia i més fermesa”, i ha remarcat el caràcter pacífic del moviment independentista català, que no ha de “caure en provocacions”. Ha recordat a les institucions de l’estat espanyol que “els catalans i les catalanes no tenim por” i ha cridat a defensar les institucions i a respondre als atacs “pacíficament, units en la diversitat”. Forcadell ha acabat la seva declaració fent una crida a la participació al referèndum de l’1-O com a única solució a la situació que viu el país, “votant sí o votant no però sobretot votant per dignitat” ja que, segons considera, sigui quin sigui el resultat del referèndum “Catalunya haurà guanyat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa