El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La Fiscalia recorda que l’estat d’alarma no prohibeix les manifestacions
  • CA

La Fiscalia del Tribunal Suprem ha fet arribar un escrit a tots els fiscals oferint “pautes interpretatives” després de rebre un “considerable número de consultes” sobre l’exercici del dret de reunió i manifestació en la situació actual d’estat d’alarma. Pedro Crespo adverteix que “la vigència de l’estat d’alarma i/o la invocació del reial decret 463/2020 no constitueixen per sí mateixos una justificació jurídica apta per la prohibició i proposta de modificació d’una reunió o manifestació”. Per això demana estudiar cada cas de manera individual, tenint en compte la fase del territori on es vol celebrar la manifestació i que la protecció de la salut pública és un “interès públic essencial”.

Amb paraules citades del Tribunal Constitucional Crespo recorda que l’estat d’alarma “no permet la suspensió de cap dret fonamental, però sí l’adopció de mesures que poden suposar restriccions o limitacions del seu exercici” com “la limitació de la circulació o permanència de persones o vehicles en llocs determinats o condicionar-les al compliment de certs requisits”.

El text assenyala que ni a la llei dels estats d’alarma ni a les disposicions de pròrroga de l’estat d’alarma actual “es fa cap menció de la suspensió, restricció o limitació del dret fonamental de reunió i manifestació“. Afegeix que aquesta normativa “no afecta la competència administrativa ordinària orgànica i territorial per l’exercici de les facultats de prohibició o proposta de modificació de les reunions o manifestacions”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa