El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
La fiscalia de Madrid demana arxivar la causa contra el delegat del govern espanyol pel 8-M
  • CA

La fiscalia provincial de Madrid ha presentat un recurs davant del jutjat d’instrucció que investiga les manifestacions del 8-M demanant que revoqui la interlocutòria d’incoació de diligències contra el delegat del govern espanyol i arxivi la causa. La fiscalia considera que no se li pot atribuir un delicte de prevaricació i que no tenia competències en matèria de Sanitat . També considera que “pretendre que l’investigat coneixia que una actuació diferent a la realitzada, hauria pogut evitar la mort de milers de persones i el contagi exponencial de la malaltia resulta pràcticament inversemblant”.

Al recurs, remarquen que el delegat del govern no només no va dictar cap resolució sinó que “tampoc se’l pot acusar d’haver tingut un comportament arbitrari” perquè “no ha fet cap actuació ni omissió que vulneri l’ordenament jurídic amb l’objectiu de fer prevaldre la seva voluntat personal”. En relació a les competències sanitàries, la fiscalia afirma que “no resultaria raonable” exigir-li que prohibís unes manifestacions per raons sanitàries tenint en compte que les competències en aquest àmbit i, “en concret”, d’adopció de mesures de prevenció de vigilància epidemiològica, corresponien a un altre òrgan administratiu”.

D’altra banda, remarca que després de les diligències practicades “segueix sense apreciar-se cap indici” de l’existència d’una “hipotètica” ordre emesa pel govern espanyol que el delegat hagués de complir “inexorablement”. La Fiscalia també descarta que hi pugui haver “intencionalitat dolosa que justifiqui continuar amb la investigació”. En aquest sentit, remarca que la majoria de les declaracions formals de recepció de comunicacions de manifestacions són del mes de febrer i que només un “nombre reduït” es produeixen a principis de març.

També insisteix que l’informe del Centre Europeu per al Control i prevenció de malalties del 2 de març recull que la cancel•lació de concentracions massives segueix sent “recomanable” en els escenaris 3 i 4. A més, recorda que la OMS va declarar la covid-19 com una emergència de salut públic internacional el 30 de gener i que va establir unes directius provisionals el 16 d febrer , “restringides al control de malalts en aeroports ports i passos fronterers” i que la declaració de pandèmia no es va produir fins a l’11 de març.

El jutjat d’instrucció 51 de Madrid ha citat a declarar com a imputat el delegat del govern espanyol, José Manuel Franco, aquest dimecres de manera presencial.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa