Nova sessió del judici a l’Audiència Nacional per tres derivades del cas Tàndem, o el gran cas del comissari José Manuel Villarejo, les peces Land, Indor i Pintor. Avui ha estat el torn de les qüestions prèvies de les acusacions, just després que els tres primers dies de vista han servit a les defenses, sobretot a la de l’excomissari, per marcar el terreny de joc. El fiscal del cas, Miguel Serrano, ha estat l’encarregat de respondre l’escomesa de les defenses i les seves peticions de prova i de nul·litat. I ha acabat per admetre que Villarejo era un “espia”. De fet, ha emfatitzat que no posava en dubte la seva condició de “policia de nivell“.

Ha volgut deixar fora les qüestions més espinoses com la “guerra de comissaris” però ha admès peticions com ara la testifical de l’etern enemic del comissari jubilat, l’exdirector del Centre Nacional d’Intel·ligència, Félix Sanz Roldan. Villarejo, però, ha advertit que aniria a totes contra la fiscalia. De fet, ja ha interposat una querella contra el ministeri públic per totrtures patides a la presó d’Estremera. Tot s’ha d’interpretar que la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, es va reunir amb Villarejo tal i com acredita una llarga i densa gravació en mans del comissari jubilat.

Serrano ha partit de la idea que ni el judici ni la seva acusació tenia per objecte posar en dubte que era un espia o que era un policia de nivell d’intel·ligència. Ara bé, l’acusació pública sí que li ha recordat que la vista ha de servir per escatir si aprofitant aquesta condició “s’omplia les butxaques”. “Aquesta és l’essència de l’acusació”, ha constatat. “No neguem que sigui un espia o que col·laborés per als serveis d’intel·ligència espanyols. El que ens interessa és que si ho fa, i sembla que ho faria, aprofita aquesta funció autoritzada i coneguda pels seus comandaments, inclosa la seva col·laboració amb el CNI, per lucrar-se”, ha aclarit.

A partir d’aquí s’ha oposat a la nul·litat de les gravacions, prova clau del cas i a testificals d’alt voltatge polític com el president espanyol Pedro Sánchez, l’expresident Mariano Rajoy, el ministre Fernando Grande Marlaska, o la fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado. El comissari volia explicacions en seu judicial del per què l’acusaven de ser corrupte. “Els judicis paral·lels que hi hagi hagut sobre el cas són absolutament aliens a aquest procediment judicial”, ha volgut deixar clar el fiscal. També ha demanat al tribunal que presideix amb laxitud la magistrada Àngela Murillo, que no atorgui credencial de testimoni al també expresident espanyol Felipe González, i als exresponsables d’Interior, Jorge Fernández Díaz i José Luis Corcuera i l’exsecretari d’Estat Rafael Vera.

El fiscal del cas Villarejo Miguel Serrano
El fiscal del cas Villarejo Miguel Serrano

Així mateix ha demanat excloure els fiscals Eduardo Torres Dulce, Javier Zaragoza i Manuel Moix, i els jutges Fernando Andreu, Diego d’Egea i Alejandro Abascal, en entendre que “no poden acreditar què estava autoritzat Villarejo”. A la llista d’exclosos, el fiscal hi ha afegit l’excap d’Afers Interns, Marcelino Martín Blas i l’inspector Rubén Eladio per sospitar que les seves testificals només poden generar “soroll extraprocessal”. Al capdavall, el ministeri públic vol dilatar fins a nova ordre enraonar de la famosa “guerra de comissaris” en una sala de vistes.

En canvi, Serrano ha mostrat complicitat amb les peticions de la defensa i ha accedit a la petició de testificals de l’exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, -tot i que amb els límits de la Llei de Secrets Oficials- l’exsecretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, els exresponsables de les Direccions Adjuntes Operatives, Eugenio Pino i Florentino Villabona o els policies que van ajudar a la investigació.

La Fiscal General de l'Estat, Dolores Delgado, en una compareixença al Senat/Isabel Fuentes.EP
La Fiscal General de l’Estat, Dolores Delgado, en una compareixença al Senat/Isabel Fuentes.EP

Per contra, sí que ha vist raonable que siguin interrogats com a testimonis l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, els exresponsables de la Direcció Adjunta Operativa (DAO) Eugenio Pino i Florentino Villabona, i els policies Francisco Migueláñez, José Luis Olivera i Miguel Ángel Bayo, per exercir els seus respectius càrrecs quan s’haurien produït els fets investigats o haver participat en les indagacions. També s’ha mostrat conforme amb la declaració com a testimoni de la periodista Ana Rosa Quintana, perquè exposi “si hi va haver pagaments o va ser un mer favor” en relació amb un dels presumptes encàrrecs d’espionatge rebuts per Villarejo que es jutgen en la causa.

Per la seva banda, l’excomissari no ha amagat les seves ganes de gresca amb la fiscalia. Just abans de la vista s’ha despatxat assegurant que no espera “res” del ministeri públic perquè durant la instrucció del cas han actuat com uns “delinqüents”. Així mateix, no se n’ha estat de criticar amb desimboltura a la presidenta del tribunal a qui acusa de fer-li la punyeta. “Haurà rebut la visita dels homes de negre un cop em va alliberar, li deuen haver dit que sóc molt perillós”, ha especulat. De tota manera, el comissari està convençut que la magistrada haurà vist la “correcció que ha tingut” durant les quatre jornades de la vista celebrades.

Comentaris

    ton c. Desembre 02, 2021 | 09:58
    donde está la Gurtel, matarile lire lire, donde está la Gurtel matarile lire rom ximpom.

Nou comentari