El Món - Notícies i actualitat d'última hora en Català
Fiscalia usa imatges de Dolça Catalunya i Ferrusola contra Trapero
  • CA

Sorpresa a la jornada d’aquest matí al judici a la cúpula d’Interior. L’Audiència Nacional ha vist desfilar per la sala Marta Ferrusola i vídeos editats pel web ultra Dolça Catalunya.  Tot plegat conforma el gruix de la prova documental de la Fiscalia contra el Major Josep Lluís Trapero i la resta de la cúpula d’Interior.

 

De fet, el visionat de vídeos no estava prevista fins demà, però en afanyar-se els testimonis la presidenta del Tribunal, Concepción Espejel, ha decidit anar per feina i avançar la documental amb el visionat dels vídeos. La Fiscalia ha aportat un pen drive i ha emès els vídeos sense cap comentari previ ni contextualització.

 

Els dos primers vídeos eren de Dolça Catalunya, el portal web ultraespanyolista que fins i tot, l’opinió unionista els defineix com el Ku Klux Klan català. A més, amb el seu logotipus i imatge corporativa hi sortia Marta Ferrusola en al seva famosa compareixença al Parlament afirmant que “no tenien ni cinc”.

 

La resta de vídeos eren d’actuacions dels Mossos durant el Primer d’Octubre que fins i tot han estranyat a la defenses. De fet, dels 2.900 col·legis només han aportat dos vídeos de municipis petits on es veien i s’escoltaven binomis dient als concentrats el que farien i mostrant certa connivència cívica amb els votants.

 

La resta, confiscacions d’urnes i actuacions de l’ARRO. La intenció de la fiscalia se suposa -i entrem en terreny d’estratègia processal- intentar destacar els crits de “Aquesta és la nostra policia”, “votarem” o “aplaudiments al cos”. Ara bé, també se sentien crits de “traïdors” o “hem votat” mentre els Mossos retiren material. També s’han emès dos vídeos on efectius dels Mossos se les tenen per l’actuació de la Guàrdia Civil en dos municipis, un d’ells Sant Joan de Vilatorrada.

 

Per part de la defensa, Olga Tubau, ha aportat com a vídeo clau el documental 20-S produït per Jaume Roures. La intenció era mostrar al Tribunal la gentada i el grau de concentració de la protesta i ensenyar imatges que no han aparegut en els mitjans de matriu espanyola.

En el vídeo es podia constatar com Jordi Sànchez enraonava amb la Guàrdia Civil i després ho explicava a un grup de polítics i activistes: “La Guàrdia Civil entèn la situació, els hem ofert aigua i menjar i ens han dit que no el podien acceptar, ara vindrà la BRIMO per protegir els vehicles”. Unes declaracions, que afebleixen l’acusació, i que fins ara inexistents a la biosfera de Madrid. Potser hauria estat diferent si haguessin sortit en un web d’extrema dreta. La prova d’audios ha estat donada per reproduïda després que la presidenta del Tribunal constatés que eren en català.

 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa