Fiscalia i Generalitat collen quatre joves i un menor per protestes contra la Guàrdia Civil de Manresa

El ministeri públic hi embolica Arran i el Govern reclama més de 6500 euros pels agents

La màquina no s’atura. De nou, la Fiscalia i la Generalitat demanen altes responsabilitats penals per quatre joves i un menor arran de la protesta a la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa, el 16 d’octubre de 2019, en el marc de les protestes per la sentència del Procés. En concret, la Fiscalia demana 7 anys de presó, més multes i indemnitzacions. La Generalitat, penes d’un any i tres mesos de presó però diverses indemnitzacions per lesions. Un balanç per un combinat de delictes com desordres públics, atemptats, danys i lesions lleus a 12 agents. La defensa alerta, igual que en el cas Marcel Vivet, que “cap imatge identifica els joves” i només hi ha el testimoni d’alguns agents que els incriminen. El ministeri públic també hi embolica Arran. És més, com que el menor i els quatre joves van per dos procediments diferents els advocats avisen que hi ha les “mateixes indemnitzacions reclamades pels mateixos agents per dues bandes diferents”.

Els escrits de qualificació tant del ministeri públic com de la Generalitat dibuixen un retrat d’autèntica guerrilla urbana, just al vespre de l’arribada de les Marxes per la Llibertat a la capital del Bages. Segons el fiscal, “diversos grups independentistes, tals com els denominats comitès de defensa de la República i el col·lectiu ARRAN, incitaren a què una nombrosa massa de persones es concentrés davant la caserna de la Guàrdia Civil de Manresa”. Segons aquest relat, els quatre acusats i el menor “es van posar prèviament d’acord” amb “un nombrós grup de persones no identificades” amb “l’ànim d’alterar la pau pública”. En el cas del menor, “l’ànim era no acatar el principi d’autoritat i alterar la normal convivència”.

En tot cas, fos quin fos l’ànim, l’ambient mostrava pel fiscal una “actitud violenta i agressiva” i afegeix “especialment dels acusats” i segons la Generalitat, era una actitud “hostil i agressiva” que es va transformar en llançaments contra la policia. Tant una acusació com l’altra asseguren que van llençar ampolles d’aigua congelada, pedres, ous, barres de ferro i “efectes pirotècnics”. “Tots elements susceptibles de causar un dany greu a la integritat física dels agents”. “No només els llençaven, sinó que animaven a la resta a fer-ho”, critica la fiscalia.

A més, a un dels processats li reclament per “haver punxat una roda d’una furgoneta dels Mossos i haver-hi fet pintades”. Tot sense que la defensa tingui constància que hi hagi imatges d’aquests fets perquè “no hi poden ser”. L’escrit de fiscalia hi afegeix la identificació d’un dels acusats l’endemà amb l’escorcoll de la seva motxilla on la Guàrdia Civil assegura que hi va trobar un kubotan, un intercomunicador, una caixa de plàstic, guants o pilotes de béisbol, entre d’altres elements que ‘afegeixen a la causa com a “peces de convicció”.

En l’escrit d’acusació del menor, la fiscalia assegura que “en algun moment es va arribar a desestabilitzar l’actuació policial” fins i tot “fent cops de peu als escuts de la policia”. Una situació que va crear una “situació de perill per la integritat dels agents” que va començar a realitzar una maniobra de dispersió. La reacció dels manifestants hauria estat llençar contenidors i encendre’ls. A partir d’aquí, un i altre escrit, Generalitat i fiscalia desgranen lesions, “danys a la uniformitat i equipaments de la policia”, “menystenir la integritat física dels agents” i “impedir el legítim exercici de les seves funcions afectant de manera greu a la pau pública”. El relat és diametralment oposat al de la defensa, que remarca que no hi ha cap imatge incriminatòria dels fets directament imputable als seus representats. DE fet, tot es basa en les declaracions dels agents implicats.

Així, fiscalia pel judici oral, -que encara no té data- Fiscalia demana 7 anys de presó (3 per desordres i 4 per atemptat), i 3.240 euros de multa per danys així com una responsabilitat civil de 1.979,29 euros. La Generalitat reclama 1 any i 3 mesos de presó per desordres; 1 any de presó per atemptat i 5.400 euros de multa per danys i 600 per lesions. Així mateix, reclama la mateixa responsabilitat civil de 1979,29 euros i 4,552,69 euros d’indemnització als mossos suposadament lesionats. Pel menor demanen 100 hores de prestació al servei de la comunitat, o 18 mesos de llibertat vigilada així com 5.940 euros per les mateixes lesions als mateixos agents. “Mateixes indemnitzacions reclamades pels mateixos agents per dues bandes diferents”, retreuen curiosos les defenses.

Comentaris

  Anònim 18/06/2021 4:54 pm
  El GAL "catala" on-fire! Aquests comencen per muntar comtes i acabaran amb les mans plenes de calç viva. “l’ànim era no acatar el principi d’autoritat i alterar la normal convivència”. ironia a l'engros.
  44
  15
  Respon
  Ha ha ha 18/06/2021 5:03 pm
  I diuen aquest de la generalitat que són independentistes? I condemnen a presó joves independentistes que protesten contra contra els nostres enemics, esteu tots bojos, no ho puc entendre. Fàstic.
  Bepo 18/06/2021 5:22 pm
  Som on volien aquest "soldadets" d'ERC capitanejats per mossèn Junqueras. I ara què? Haurem d'anar de romeria al palau del rei d'espanya? Quina colla de babaus.
  Ramon 18/06/2021 5:23 pm
  Vam renunciar a la llibertat per l'amenaça de repressió i la repressió hi ha set igualment.
   Antoni 18/06/2021 6:42 pm
   Aquesta ve a ser la història de la humanitat.
   Si 18/06/2021 9:26 pm
   Fins que apareix la Gillotina
  Ona 18/06/2021 7:11 pm
  Altre cop la Generalitat? és evident que CUP o CUP, cada cop ho tinc més clar. Quina vergonya....!!! I aquests que governen es diuen independentistes?
   Ramon 18/06/2021 7:49 pm
   Espanya-ERC prefereix que votem la CUP en lloc de Junts per Catalunya.
   Curiós 18/06/2021 9:19 pm
   La CUP no fa res per impedir-ho.
  Curiós 18/06/2021 9:22 pm
  Seria interessant saber quí és el responssable de la Generalitat que la converteix en cadena de transmissió de la repressió. Els Mossos diuen que si sels treu aquesta capacitat, després no poden fer res contra neonzis, per exemple. Però rssulta qud mau fan res contra els feixistes. I si ho fzn, en surten impunes.
  Porcs traïdors 18/06/2021 9:25 pm
  Fa temps vaig escoltar un represaliat basc que deia que el gobern basc era molt més agressiu contra els bascos que la polifiscalia espanola.
  Vendetta 18/06/2021 10:46 pm
  Ercupjxc akets son els fruits de la taula ?
  34
  20
  Respon
  Pepito de los palotes 19/06/2021 11:25 am
  Quien tu?.
  Pere 19/06/2021 11:45 am
  Tu solo te calificas. Intolerable que este periódico dé voz a personajes como tu. ¿Tus padres están contentos con su hijo? Cuando no sabéis que decir y menos que argumentar insultáis sin daros cuenta que la porquería os queda a vosotros. Yo no voy a insultarte porque me das pena y me dan mucha mas pena tus familiares por tener al lado un energúmeno como tu. Ho has entès?

Nou comentari